Изграждане на иновационен център и високотехнологичен парк е заложено за терена от 28,8 декара в район „Западен”. Вчера правителството реши парцелът от близо 30 да бъде апортиран като непарична вноска в капитала на „Национална компания Индустриални зони“ ЕАД. От пресслужбата на правителството заявиха, че имотът е предназначен за нова индустриална зона в Пловдив.

Репортер на TrafficNews.bg се свърза с „Национална компания Индустриални зони”, които разкриха повече за намеренията си върху парцела.  Оттам обясниха, че  се предвижда теренът в Пловдив да се предлага на инвеститори за високотехнологични дейности. Инициативата за прехвърляне на терена е дошла от местната власт. В много от случаите терените за изграждане на индустриални и високотехнологични паркове се идентифицират и се предлагат на НКИЗ като подходящи от съответната община или областна администрация, обясняват от компанията.

Теренът от 28.8 дка в Пловдив е проучен от отдел „Стратегии и управление на проекти“ в НКИЗ. Той е предназначен за привличане на инвеститори от високотехнологичния сектор и не се предвижда там да има тежко пътно натоварване или тежки производства.

След апортиране на имота в „Национална компания индустриални зони“ ЕАД, ще бъде извършено предпроектно проучване за необходимостта от изграждане на допълнителна инфраструктура.

НИКЗ оперира в момента четири действащи зони – Свободни зони Русе, Видин и Свиленград и Транзитна търговска зона – Варна и развива пет допълнителни индустриални терена в градовете Божурище, Бургас, Карлово, Телиш /Плевен/ и Варна. В напреднал стадий на развитие са Икономическа зона София-Божурище и Индустриален и логистичен парк Бургас.

В своята дейност, насочена към изграждане на модерни индустриални паркове и привличане на чуждестранни инвеститори, НКИЗ сътрудничи активно със съответните държавни институции, неправителствени организации и бизнес сдружения.