Реализацията на един от най-мащабните проекти на Пловдив може да започне през 2019 година. На среща между кмета Иван Тотев и директорът на НКЖИ  инж. Красимир Папукчийски  е станало ясно, че почти 100% e сигурно, че пари за естакадата над булевард „Копривщица” ще бъдат осигурени. Около този проект имаше редица въпросително, но от държавната компания са успели да го задвижат. Ако всичко върви по план той може да започне да се изпълнява още от догодина.

Припомняме, че проектът е на стойност над 200 милиона евро и в него ще бъдат заложени изграждането на шумозаглушителни огради по протежение на естакадата и в зоните с жилищно застрояване, а в индустриалните зони са предвидени предпазни огради. 

Допълнително се предвижда и използването на материали за горното строене на железния път, намаляващи максимално нивата на шум и вибрации при движение на подвижен състав.

Под самата естакада пък може да се изградят паркови пространства, които общината да го облагороди.

Идейният проект е разработен с изграждане на долно строене за двойна линия и горно строене за еднопътна линия. В района на стадион Пловдив е предвидено изграждане на нова жп спирка.

Ще бъдат изградени нови съоръжения - мостове, надлези (пътни и пешеходни):

-Изграждане на железопътна естакада - ново съоръжение за елиминиране на пътните пресичания по булевардите "Пещерско шосе", "Свобода" и "Шести септември"

 - Изграждане на двупътен жп мост над река "Марица"

- Изграждане на 2 пешеходни подлеза

- Изграждане на железопътна естакада - ново съоръжение за елиминиране на пътните пресичания по булевардите "Пещерско шосе", "Свобода" и "Шести септември"