Трите най-скъпи частни парцела, които се изкарани на пазара в Пловдив, са на цени между 3 и 5 милиона евро, показва справка на TrafficNews.bg.  И трите имота са в регулация, като те са предвидени за жилищно строителство, а големината им е между  10 и 45 декара.

Най-скъпият  от тях в самия център на града на площ от 10 000 кв.м, върху бившия завод „Прибор”.

В помещенията, които през годините имаше различна индустриална промишленост от флопита за компютри до прибори за хранене, са разделени на два терена. Общата цена е 5 милиона евро.

Той се продава заедно с масивна сграда на 4 етажа, където преди се е помещавал самия завод  и няколко по-малки масивни складови помещения. Подробният устройствен план на имота е променен през 2015 година, който позволява жилищно строителство.

Основната сграда, която се намира, непосредствено до хотел Норис, също е пусната за продажба, но отделно от основния парцел. Това е 6-етажна сграда, която има заведение на партера.

„Подгласник” на бившия завод Прибор са няколко парцела, непосредствено до Моста на Адата. Те граничат с булевард „Северен”, който в момента се изгражда. Офертата за терените стига до 4,6 млн. евро. Сумата е, ако се вземат всички парцели, които са над 45 декара. Отделно се предлага и УПИ от 22 декара във въпросната земя, което е в регулация и отредено за жилищно строителство. Парцелът е с лице към бул. „България” и позволява РЗП до  118 500 кв. м.

Третият най-скъп имот, който се предлага от агенциите, е на бул. „Пещерско шосе” в квартал Христо Смирненски. Той е на площ от близо 22 декара, а цената му е 3,1 млн. евро. В имота може да се оформи мини квартал от самостоятелни къщи в комбинация от комплекс от затворен тип с вътрешни улици.