Повече от 3 месеца, след като голямата обществена поръчка за мащабни ремонти по районите на Пловдив бе спряна, тя най-после бе освободена от КЗК и ВАС, научи TrafficNews.bg. Още през февруари градските власти се надяваха да форсират ремонтите , за да може да действа по кварталните улици, но обжалване я вкара във фризера. След като институциите приключиха с жаленето, от градските власти удължиха срока за приемане на оферти до 14 юни. Така всички фирми, които искат да кандидатстват по проектите за близо 7 млн. лева трябваше да подадат документите си до края на работния ден. Утре оферти ще бъдат отворени, а 14 дни след това може да се пристъпи към подписването на договора.

Поръчката е разделена на три позиции, като е включен всеки един район на Пловдив.

В първата позиция са районите район „Северен“, „Източен“ „Централен“, а втората „Западен”, „Южен” и „Тракия”. Двете позиции са с прогнозна стойност по 3 млн. лева. Третата позиция е само за квартал Коматево. Тя е на стойност 1 млн. лева, колкото бяха гласувани от Общинския съвет за тотален ремонт на уличната мрежа там.

На практика всеки един район ще разполага с 1 млн. лева за ремонти на компрометирани участъци.

Главният инженер на общината Йордан Калев обясни пред TrafficNews.bg., че поръчката е с предварително обявление. В нея няма списък на улиците, които ще се ремонтират. Причината е, че за всяка улица ще се прави отделно договаряне и пусната по-този начин ще бъде по-гъвката и лесно изпълнима.

Улиците, които ще се ремонтират ще са съобразени с предложенията на районните кметове, които са били дадени към Голяма община.  

Очаква се парите да отидат за ремонти на невралгични вътрешноквартални улици и такива, които са в компрометирано състояние. Реконструкции ще има и на части от булеварди, които имат нужда от неотложен ремонт.