Реализацията на един от най-важните инфраструктурни обекти в Пловдив е с една крачка по близо след решение на Административния съд. Един от важните имоти, нужни за построяването на пътната връзка, е бил отчужден от градските власти. Шестимата наследници на парцела са били неудовлетворени от сумата, която им се отреждала от Община Пловдив. Първоначално от администрацията са предложили обезщетение 13 982 лева за 314 к.м, който е част от цялата земя с големина над 1000 кв. м на улица „Модър”.

Претенциите на собствениците на имота са били за 45 000 лева,  колкото според тях струвал той. След 4 месеца съдебни дела, в крайна сметка Административният съд е присъдил обезщетение от 20 081 лева, като всеки от наследниците ще вземе по 3346 лева. Решението е окончателно.

Това е един от редицата имоти, които трябва да се отчуждат. След като всички имоти влязат в активите на Община Пловдив, ще се търси финансиране от правителството за ключовия обект.

По предварителни сметки  изграждането на  връзката между Смирненски и Кючука ще струва поне 15 млн. лева.

Идеята е подлезът да върви с тоталната реконструкция на двете улици, както и бул. „Хаджи Димитър” и улица „Царевец”.   Последната улица трябва да стане четирилентов асфалтов път, който да свършва на бул. „Свобода” край УМБАЛ „Св. Георги”. Реконструкцията може да се раздели на два етапа. 

В момента пък има обявена поръчка за направата на детайлен проект на бул.”Хаджи Димитър” – в участъка от бул.”Хр.Ботев” до ул.”Царевец“. По думите на кмета на район „Западен” Димитър Колев до края на годината може да има готов проект, а Общината да започне строителството през първата половина на 2019 година.