Община Пловдив сключи договор с „Балканстар рекорд” за доставката на туристическо влакче, което ще изминава маршрута до върха на Бунраджика, научи TrafficNews.bg.  Компанията е била единствената, която е дала оферта за обществената поръчка и е получила максималния брой точки – 100. Цената на влакчето е 182 000 хил. лева с ДДС, като в нея влиза и техническата поддръжка на атракционна.

Влакчето ще бъде с два вагона, като се очаква то да заработи до края на юни.  Предвижда се да има две спирки - на паметника на Левски и до този на Освободителите.

Припомняме, че в момента върви процедура, която трябва тотално да преобрази Бунарджика. Над 500 000 лева се очаква да бъдат налети в реконструкцията на алеите, осветлението, градинското обзавеждане и атракциите на парка.

Безспорно най-чакано е възстановяването на акведуктите на Бунарджика, както и двете езера. Водните каскади са били една от най-големите атракции преди години, но с времето те са разрушили.  В момента те нямат естетически вид, тъй като облицовката им е олющена и унищожена.

Преди да се пристъпи към реновирането на водните атракциони, ще бъде направена и специална пешеходна алея, за да могат и майки с колички и трудноподвижни хора да стигат до там, тъй като в момента достъп има само през стълбите на парка.Инвестицията, която е нужна за реконструкцията на съоръженията ще струва около 50 000 лева.

Отделно се предвижда всички алеи, които са се амортизирали,  да бъдат реновирани. Проект се прави и за ново LED осветление, което да стига до върха на тепето. За него обаче е нужно и ново окабеляване по трасето. Инвестицията, нужна за осветяването на Бунарджика, е над 200 000 лева.

Така общата сумата, която ще бъде инвестирана в Хълм на освободителите ще е близо 1 млн. лева.