Ще се кандидатира ли кметът Иван Тотев за трети мандат? Негово интервю засили слуховете в партийната централа на ГЕРБ, че градоначалникът смята да се оттегли от битката за ключа за сградата на Общината.

 „Смятам, че два мандата кмет на Пловдив са достатъчни“, каза Тотев пред Дарик. Веднага се появиха мнения, че това недвусмислено показа, че кметът няма да се яви на изборите. Разбира се, имаше едно важно уточнение – „Това е въпрос на лично мнение. ГЕРБ е партия, в която няма значение кой какво иска. Въпросът е хората какво желаят и каква оценка ще даде ръководството на партията”. С други думи периодът от 1 година е твърде дълъг, за да се каже категорично дали Иван Тотев ще кандидат за кмет от ГЕРБ за трети път.

И все пак кои са основните лица в партията, които биха могли да спечелят доверието на Изпълнителната комисия на ГЕРБ?

На първо място това е областният управител Здравко Димитров. От години той и Тотев са двамата местни лидери на ГЕРБ, чиито лобита се бият за позиции. Нещата се промениха след последните кметски избори, когато Зико излезе като независим кандидат за кмет срещу кандидата на ГЕРБ. Димитров бе реабилитиран в партията, но неговите приближени бяха изгонени от ръководните постове в ГЕРБ.  Това, което не е за пренебрегване, е че губернаторът има личното благоразположение на лидера Бойко Борисов, като за никого не е тайна, че двамата са в близки отношения. Дали обаче това ще е достатъчно, питат се местните функционери на партията.

Както Зико, така и Тотев, тръгнаха към големите постове от районните администрации, което е естествен политически път. Докато Димитров бе районен кмет на „Западен”, Тотев оглавяваше „Източен”. Райкметовете са близо до хората и често имат висок рейтинг заради ежедневните проблеми, които решават.

Двамата районни кметове с най-дълъг стаж са Ральо Ралев „Северен” и Костадин Димитров „Тракия”. Ралев бе и единственият инакомислещ, който без страх заяви, че би се кандидатирал за кмет на Пловдив, ако хората го искат и социологията даде добри прогнози.  Костадин Димитров досега не е показвал подобни амбиции, но той е един от хората с висок рейтинг, както сред пловдивчани, така и вътре в партията. Друг от райкметовете, който е с авторитет в самата партийна организация е Димитър Колев, който оглавява „Западен”.

Централизацията и особеностите на ГЕРБ като организация обаче е препятствие за решаващата роля на районните структури при избора на кандидат за кмет. Те са важни при определянето на номинация, но рядко биха се оказали решаващи за нея. Причината е, че Изпълнителната комисия  на ГЕРБ има не само последната дума, но и от нея започват сондажите за вероятните кандидати.

Един от въпросните сондажи бе издигането на ген. Константин Попов за депутат. Бившият началник на ВВС бе и директен отговор след спечелените президентски избори от Румен Радев. Генералът е депутат от Пловдивска област и макар да е родом от София, по-голямата част от живота му минава в Пловдив. Още на парламентарните избори се заговори, че ген. Попов е потенциален кандидат-кмет на Пловдив, макар все още мнозина, запознати с политическия живот под тепетата, да са скептични към тези твърдения. Въпреки това неговото име със сигурност е обсъждано като възможна номинация на ГЕРБ за Пловдив.

Друг депутат, за който усилено се говори, че може да бъде наследник на Тотев е Атанас Ташков. Бившият шеф на пътното в Пловдив е депутат от ГЕРБ втори мандат. Той е един от най-близките и доверени хора на кмета Иван Тотев. Съпругата му – Радослава Ташков пък е един от най-силните хора в пловдивската организация на ГЕРБ и зам.-председател на Общинския съвет. Със сигурност, ако Тотев се оттегли от надпреварата, Ташков ще може да разчита на подкрепата му за изборите.

Разбира се, дори Тотев да реши да продължи битката за трети мандат, номинацията му не е гарантирана.  Кръгът, с който обаче ще се бори за нея, ще е доста по-малък. На пътя на кмета със сигурност ще бъде лобито на Здравко Димитров, а не е изключено да се появи и други изненадващ за местните гербери кандидат.