Пловдивският Окръжен съд гледа днес делото за отстраняването от длъжност на кмета на община Асеновград Емил Караиванов и на главния архитект на общината Константин Атанасов. В момента кметът е пуснат под парична гаранция, тъй като има трансплантация на важен орган. Той е пуснат на свобода срещу 5000 лева и има забрана за напускане на страната. В същото време Караиванов е и в отпуск.
 
Първите думи на кмета при влизане в съдебната зала бяха: Спокоен съм, нямам притеснения относно нещата, в които ме обвиняват, вярвам, че ще се върна на работа след днешното решение на съда. Ще съдействам изцяло на разследването".

Главния архитект Константин Атанасов обаче отказа коментар. Адвокатът му заяви, че обвиненията са скалъпени, чуди се защо прокуратурата чак сега повдига обвинения - 4 години след т.нар. искане на подкуп. Според адвоката той бил "непоискан", а размерът бил 600 лева и бутилка уиски.
 
По време на заседанието от прокуратурата казаха, че има сериозно разминаване между документите, които са получили от Община Асеновград при първото и второ поискване. Сега пък - по време на делото, се оказало, че има още документи, с които те не разполагат, което си е сериозна предпоставка за искане за отстраняването на кмета. От прокуратурата смятат, че в качеството си на кмет на Асеновград Караиванов може да попречи на разследването и най-вече на свидетелите, които са негови подчинени. Освен това, след като се е разбрало, че той и главният архитект са задържани, са започнали да валят жалби на граждани по въпросните казуси. Което показва, че гражданското общество също би могло да подпомогне изясняването на казуса.
 
Адвокатът на кмета Караиванов Красимир Алексиев заяви, че прокуратурата реално не разполага с нищо срещу неговия клиент. Имало някакви СРС-та, в които името на Караиванов дори не било споменато, и те били по-скоро с "клюкарски" характер. Основният мотив на прокуратурата бил "отстранете го от работа, че имаме много работа". Адвокатът обвини прокуратурата в умишлено наслагване на обществен неприязън към Община Асеновград чрез медийните изяви на окръжния прокурор Румен Попов. Според него Окръжна прокуратура е обвинила кмета на Асеновград по един член, който е за особено тежки престъпления и злоупотрби с изключително голям характер. Реално обаче доказателствата били за обвинения по друг член, което би изпратило делото не в Окръжния съд, а в Районен съд Асеновград. По този начин бил прескочен първоинстанционният съд.
 
В крайна сметка съдът реши: кметът на Асеновград няма да бъде отстранен от работа, защото няма да попречи на разследването. Прокуратурата ще обжалва решението на съда в 3-дневен срок.
 
Припомняме, Емил Караиванов е привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Срещу него има повдигнато и обвинение за допускане осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културно наследство – охранителна зона на групов паметник на културата „Метошка махала“ .

Срещу Константин Атанасов са повдигнати три обвинения за извършени престъпления – за това, че:

През месец ноември 2016 година  в Асеновград, в качеството си на длъжностно лице – главен архитект на община Асеновград, е поискал дар и е приел същия, който не му се следва, за да извърши действие по служба – да съгласува инвестиционен проект, като деянието е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение и чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение.

През месец октомври 2013 г. в  Асеновград, в качеството си на длъжностно лице – главен архитект на община Асеновград, е поискал дар, който не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице.

През месец март 2017 г. в Асеновград, е допуснал осъществяване на противозаконна дейност – строителство, без изискуемото от Закона за културното наследство съгласуване на проектната документация за строителство в поземлен имот, попадащ в защитена територия за опазване на културно наследство – охранителна зона на групов паметник на културата „Метошка махала“.