„Категорично картел при горивата няма“, това бе заключението на КЗК по време на скандала, който бяха замесени всички големи вериги бензиностанции и доставчици. Регулаторът не глоби веригите, а само ги задължи да не обсъждат цените си.  Въпреки това от този период досега виждаме как големите компании някак си вдигат цените заедно и то с една и съща стойност.

Справка на TrafficNews.bg показа, че за последните няколко дни във всички бензиностанции цената на горивото се е вдигнало с 2-3 стотинки, което  е по-малко от процент разлика.

Не така обаче стоят нещата с горивата на едро. Днес голяма част от пловдивските превозвачи буквално бяха шокирани от новите цени на дизела на едро.  Оказа се, че навсякъде тихомълком горивото се е вдигнало с 10%, без предупреждение или каквато и да е икономическа логика. Това обаче може да доведе до фалит на редица превозвачи, тъй като разходите им скачат значително.

Превозвачът от Пловдив Илия Костурски разказа за драстичния скок на цената пред TrafficNews.bg. Той обясни, че в четвъртък е закупил около 13 000 литра гориво на цена от 1,88 лева - цена, която от дълго време вървяла в този диапазон.

Когато обаче се обадил вчера по телефона, за да поръча още гориво, те му отговорили, че не могат да му кажат цена, а единственият мотив бил, че има „промяна на пазарните условия“. Днес се оказало, че цената на литър е скочила с около 17 стотинки на литър и масово всички търговци продават около 2,05 лева.

„Днес ми казаха, че цените утре може да са други, но няма как да ми кажат какви са. Това е огромно увеличение за нас. Основният ни разход е именно горивото, но имаме и редица други. Не можем да вдигнем цените сега, в началото на годината, защото това означава да загубим клиентите си“, обясни Костурски. Той е направил справки и на сайтовете на Литекс, Инса и другите големи доставчици, на които се  виждат разликите в цените от днес.  Сайтът на Лукойл пък не работил от дни.

Според Костурски няма никаква логика цената да се вдигне толкова много, още повече, че не е имал драстичен ръст на световните пазари или други обстоятелства. Още повече, че вдигането става изненадващо за всички.

Очаквайте продължение!