Пет проекта, по които работи Община Пловдив, трябва да изкарат транзитния трафик от центъра на града. От администрацията вече активно работят по тях, като се очаква проектите да бъдат готови до средата на тази година, а изпълнението  да стартира в следващите две години.

Безспорно най-мащабният проект е за нов мост над река Марица. Той ще свързва бул. „Копривщица“ с бул. „България“, като това ще е директна връзка между „Северен“  и „Западен“, каквато в момента не съществува. По предварителни данни новият мост над река Марица ще струва около 25 милиона лева , а строителството трябва да започне до края на годината.

„Модър – Царевец“ е друг изключително важен проект, който ще свърже „Южен“ със „Западен“. В момента вървят отчуждителни процедури, след които може да се престъпи към търсене на финансиране от държавата на проекта.

Три проекта са на етап проектиране. Вече има избрани изпълнители за направата на детайлни технически задания на връзката между „Южен“ и „Тракия“.

Два проекта трябва да бъдат направени за улица „Цар Симеон” в Тракия. Освен нейното разширение от ул.”Княз Борис І” до ул.”Ягодовско шосе”, ще се направи продължение на бул. „Александър Стамболийски“ и свързването му с бул. „Цар Симеон“ като елемент на първостепенната улична мрежа през „Кукленско шосе“.

Друг е за  улица „Полет”, която ще свързва Карловско с Брезовско шосе. Там ще бъде използвана нов технология за с рециклирани материали, тя е нова за Пловдив и е подходяща за улици без подземна мрежа и комуникации.  Улицата е важна тъй като тя ще бъде естествено продължение на булевард „Северен”, който в момента се строи.

Район „Западен“ пък работи по проект за директен път между Прослав и Коматево. Пътят ще минава през местността Терзиите, като проектът предвижда двулентов път, тротоари, велоалея, лед осветление и паркоместа. Новата пътна отсечка ще е дълга около 2 км, като ще тръгва от улица „Елена” и ще се включва на Коматевско шосе до разклона за Остромила.