Чудите се какво да правите през уикенда? Или просто искате да се спасите от жегата за няколко часа след работа? Дестинацията, която ще ви предложим, е идеална именно за това, тъй като е съвсем близо до Пловдив, а в същото време въздухът е съвсем различен. Градусите падат, зеленината се увеличава, бетонът изчезва, а сте само на един хвърлей от града. Единственото, което трябва да направите, е да запалите колата и да поемете в посока Храбрино, а крайната точка е хижа Академика (бившата Родопски партизани). По пътя ще се насладите на красотата на Родопите, а накрая ще останете без дъх от красива гледка към пловдивските тепета.

За да стигнете до хижата, първо трябва да минете през село Първенец, а след това през Храбрино. Китното планинско село кипи от живот, тъй като е само на 15 км от Пловдив. Като стигнете там, няма да ви се иска да продължите, тъй като селото има неповторима атмосфера. В Храбрино има 4 параклиса и стар храм, а може и да поостанете в заведение, което се намира точно до река Първенецка.

Само на 33 км от Пловдив: Уникална местност за рибари, ездачи и пътешественици СНИМКИ

И все пак, ако продължите с разходката си, трябва да минете табелата за край на селото, а след това да отбиете вдясно.

Първоначално пътят е лош, но това не трябва да ви плаши, тъй като малко след това е асфалтиран. След като преминете през две огромни запустели къщи, ще видите и стар римски мост, който минава през реката.

Ако искате да продължите пеша, тук е и мястото, на което може да оставите автомобила си. Следва маршрут от 3 километра, като обаче трябва да се заредите със сили, тъй като през цялото време има денивелация.

Тази новина обаче за спортуващите е чудесна, тъй като изкачването до хижата е една изключително добра тренировка. По тази причина в района много често могат да бъдат видени спортуващи, било то с колелета, или пеша.

По пътя пък може да се отбиете и в зона за отдих, която се намира на метри от реката и има изградена чешма и барбекю.

И така след близо 40-минутна разходка най-накрая ще стигнете и до хижата, а от там се вижда цял Пловдив! Определено ходенето си заслужава.

През последните две години в хижата кипи усилен ремонт, като в момента е напълно обновена отвътре, всяка стая е със санитарен възел, а отвън е изграден голям навес с барбекю зона, където може да опечете дори и агне. В момента ремонтът в хижата продължава само по фасадата и по външните общи части.

От хижата, намираща се в местност „Лещенско“, тръгва червена маркировка, която указва популярния маршрут до хижа „Бряновщица“. Прекрасна панорамна гледка се разкрива от местност „Тиклата“, намираща се на 10 минути път от хижата.

На 18 и 19 август доброволци организират почистване на района и призовават всеки, който има желание и време, също да се включи!

Вратата към Родопите се намира само на 45 км от Пловдив СНИМКИ