Край на дъждовните уикенди! Времето най-накрая е подходящо за разходки в планината – или поне така ни обнадеждават синоптиците, които до скоро напълно помрачаваха плановете ни за откарване на нови дестинации през уикендите. Напук на лошото време ще ви представим именно една дестинация подходяща за разходка през почивните дни. И то отговаряща за всякакви вкусове – за рибари, ездачи, любители на разходките или просто айляци,които искат да разпънат скара или хамак някъде сред природата. Крайната цел е водопад „Лястовичи вир”!

Започваме с първата точка от разходката  - село Долнослав. То се намира само на 33 км от Пловдив по пътя за Кърджали. Пътят минава през Асеновград, а след това Червен и оттам отбивката за Долнослав. Веднага след края на селото хващате първата пресечка в дясно и карате към язовира.  Тук могат да останат и всички рибари от компанията, а останалите да продължат към крайната цел. И все пак може да спрете да се полюбувате на красивата гледка.

 

Някъде около язовира може да оставите и автомобилите си, тъй като следва черен път, който е с дължина около 2 км. Ако не ви се разхожда, може да продължите и с автомобил, пътят е лош само първите няколко стотин метра, след това се кара спокойно. Трябва да следвате табелата за конна база „Wild city”.

Само на 50 км от Пловдив: Уникална пещера, отворена преди няколко месеца СНИМКИ

 

Тук няма как да се объркате – има само един път. Мястото е изключително красиво и се разкрива чудесна гледка към Родопите.

В т.нар. атракционно селище ще ви посрещнат кончета и патици.

 

Преди да започнете да се изкачвате към реката ще видите конюшни и малко езерце. Ако сте по-авантюристично настроени може да стихнете до водопад „Лястовичи вир” с коне.

Екопътека, водопад и прясна пъстърва само на час път от Пловдив СНИМКИ

След конната база пътеката минава в ляво и се движи успоредно срещу течението на река "Сушица". След около 500 м се слиза до реката.

Според местните хора името на водопада идва от труднодостъпния терен и заради това, че "само лястовиците имат достъп и могат да стигнат до тук". Разходката до водопада обаче е приятна и изпълнена с много красиви гледки, а до него се стига чрез десетките стъпала, изкопани от идващите тук хора. Ще ви се наложи и няколко пъти да преминете и през самата река, така че се облечете подходящо. 

Преминавате множество водни каскади и след около 300 метра, в които се движите буквално сред самите водни прагове, стигате водопада, който има пад на водата около 12 метра.

И все пак за по-точни указания как да стигнете до водопада питайте местните хора, които няма да откажат да ви помогнат.

Ето го и самия водопад...

Вратата към Родопите се намира само на 45 км от Пловдив СНИМКИ