Огромни проблеми изпитват хората, които искат да сключат гражданска отговорност, сигнализираха читатели на TrafficNews.bg. От няколко дни в офисите на застрахователите е истински хаос, като част от тях дори отказват да правят полици заради проблемите със сървърите.  

Вече системата на застрахователите е свързана с Гаранционния фонд, която пък черпи информация от КАТ.

„Заради въвеждането на новата система, която трябва да заработи на принципа „бонус-малус”, има проблеми. При въвеждането на нова гражданска отговорност, не се знае кога системата ще се срине. Това се случва постоянно. Някои колеги дори отказват да правят тези полици, докато системата не се нормализира. В момента хора обикалят офисите из Пловдив и се надяват да им се приеме полицата. Може да отнеме 15 минути, но може и четири часа”, обясни един от известните брокери в Пловдив.

С новите промени при всяка покупко-продажба на автомобил старата гражданската отговорност се прекратява, независимо за какъв срок е сключена, и се прави нова на собственика. Ако колата не е регистрирана в КАТ и е с транзитни номера максималния срок трябва да е не по-дълъг от 1 месец.

От януари пък ще започне облагането на застраховката с поведението на шофьорите. Тогава произшествията и нарушенията ще влизат автоматично в системата на КАТ, а оттам към Гаранционния фонд и общия сървър със застрахователите.

Колкото повече провинения имат шофьорите, толкова по-скъпо ще плащат. Така при две произшествия или по-сериозни нарушения, Гражданската отговорност ще скочи с около 50 %, прогнозират в бранша.  

Удобството е, че чрез електронния достъп до регистъра ще се улесни и самото сключване на застраховки - хората ще посочват само регистрационния номер на колата и на талона, а застрахователят ще получава останалата информация онлайн.