Да крадеш от деца! Това се случи в детска градина в Пловдив при на пръв поглед безумна  ситуация, която се оказа цяла схема за източване на пари от общинския бюджет.  

В детска градина „Вяра“ в район „Южен“ от няколко месеца била назначена Деляна Иванов за временно изпълняваща длъжността директор. Един ден директорката, която се връщала в градината от оперативка, видяла две жени, които работят в кухнята как изнасят няколко чувала с храна. На въпроса какво е това и къде го носят, жените й отговорили, че било развалено месо, което го изхвърляли. Директорката обаче се усъмнила и направила проверка, при която се оказало, че месото е било в срок на годност -  13 кг телешко месо и 2 кг риба. 

Съмненията били, че жените просто приготвяли храната, за да си я приберат за тях.  При вида на директорката обаче те  я изхвърлили. В последствие съмненията на директорката се оправдали.

Деляна Иванова отишла в районната администрация,  където обяснила за проблема на кмета Борислав Инчев. Той я посъветвал да пусне сигнал в полицията по надлежния ред, а от кметството разпоредили незабавна проверка. Директорката се обадила в полицията, от където започнало разследване.

Още на другия ден стартирала и инвентаризация на продуктите в забавачката. При нея е било открито помещение, извън кухнята, в което били заделени голямо количество хранителни стоки – млечни продукти, консерви, колбаси и други. Те били приготвени за изнасяне при удобна възможност. Част от продуктите били с изтекъл срок на годност.

Свързахме се с директорката на детската градина. Тя заяви пред наш репортер, че е сигнализирала полицията за случилото се. Освободени са двете служителки в кухнята, както и домакинката, която трябва да следи за материалните активи в градината.  Иванова отказаха друг коментар, тъй като в момента се водят процесуални действия.

Кметът на района Борислав Инчев заяви пред TrafficNews.bg, че веднага след случилото се е направил оперативка с директорките на детските заведения. Той им заявил, че трябва да се затегне контрола и да не се допускат такива случай. При най-малките съмнения те можели да сигнализират, както и да вземат адекватни мерки при констатирани нарушения.

Снимка: АРХИВ