АПИ може да прекрати договора на проектантите, които правят заданието за удвояването на Околовръстното шосе на Пловдив, научи TrafficNews.bg. Проблемите, покрай проектирането, които са съпътствани с обжалвания в съда, както и трудни инфраструктурни решения предлагани от инженерите е накрало агенцията да преосмисли сегашното задание.

Обмисля се идеята разширяването на Околовръстното да се раздели на два етап. Първият от АМ „Тракия“ през колелото на 9-ия км до разклона за Първенец и Коматево. Реално там проблеми с удвояването на пътя, както и изграждането на локални платна няма. Ако се завършат отчуждителните процедури може да се започне строителство. За това този участък може да се направи на инженеринг, което ще форсира изпълнението на проекта.

През това време ще се изготви изцяло нов проект за втората част до пътя Пловдив –  Асеновград. Там са и най-големите проблеми, тъй като има най-много индустриални обекти, а има специфични изисквания за участъка покрай Коматево. Друга трудност е линията на КЦМ, която пресича Околовръстното.

На съвсем отделен проект ще върви новия лъч на обхода на Пловдив, който ще свърже цялото околовръстно шосе и ще излиза на Скобелева майка.

По предварителни оценки цената на новия лъч в едната лента ще струва около 7 милиона лева за 6 км участък. Трасето ще свързва Родопите с магистрала Тракия.  Там трябва да бъде направен и път, който да стигне до летище Пловдив през район „Тракия“. На последната сесия общинските съветници дадоха зелена светлина за проектирането на нови платна от Скобелева майка към новия лъч.