Два нови квартала с жилищно строителство ще бъдат обособени в южните и западни части на Пловдив. Днес общинските съветници гласуваха измененията на плановете за регулация на местностите „Гуджуците” и „Терзиите”, които се намират в районите „Южен” и „Западен”. С промяната там ще се обособят различни парцели, като статутите на земите могат да бъдат променени за жилищно строителство. То обаче ще бъде до 10 метра, задължително с 40 % озеленяване. Така жилищни мастодонти и кооперация няма да могат да изникнат в двете местности. С промяната на ПУП-овете може да започне и прокарването на ток и вода, а след това и на подземна инфраструктура.

Първите къщи там могат да се построят около новия път, който се проектира от район „Западен” между Прослав и Коматево. Пътят ще минава през „Терзиите”, като проектът предвижда двулентов път, тротоари, велоалея, лед осветление и паркоместа. Новата пътна отсечка ще е дълга около 2 км, като ще тръгва от улица „Елена” и ще се включва на Коматевско шосе до разклона за Остромила.  Очаква се проектът да бъде одобрен от градските власти и да се престъпи към технически проект и търсене на финансиране.

Кметът Иван Тотев заяви, че в новия Общ устройствен план ще бъде заложено премахването на всички земеделски земи в Пловдив, като всеки, който иска да може да смени статута на имота си. Идеята е всички земеделски земи на юг и запад да се превърнат в квартали, но само с ниско строителство до 10 метра.

На практика такива парцели има в кварталите Остромила и Беломорски, както и на юг от тях към Коматево. Така в един момент – при нужното облагородяване, трите квартала да бъдат плътно запълнени с къщи и реално да се слеят.

Друга такава зона е въпросната местност „Терзиите”, която е между Прослав и Коматево. Това е и най-голямата площ със земеделска земя в Пловдив.