Общинският съвет в Пловдив ще гласува ключово решение, нужно за изграждането на новия мост над река Марица, научи TrafficNews.bg. На сесията следващата седмица общинарите ще дебатират промяната на редица ПУП-ове, във връзка с идейния проект за новото съоръжение. Това касае, както булевардите „Марица – Юг”, „Копривщица”, „България”, така и съседни парцели. Един от тях е бившият плувен комплекс „Балона”, върху който ще бъдат връзките към новото съоръжение.

Припомняме, че кметът Иван Тотев заяви, че още тази година ще започне изграждането на моста, който ще свърже булевардите „Копривщица” и „България”. Разрешителното  за отчуждаване на имота под моста вече е внесено и надеждите са до лятото той да бъде придобит.

На практика с новия мост от Смирненски до Кършияка ще се стига за минути и ще бъде най-дългият мост в града. Кръстовищата с „Марица – Юг” и бул. „България” ще бъдат изградени като кръгови. В идейния проект е записано на моста да има по две платна в посока по 10 метра широки, тротоари, както и велоалея. Той ще минава покрай стадион Марица.

След изграждането му ще се премине към втори етап, а именно изграждане на още три километрова отсечка - от булевард „България”, покрай Окръжна болница до Голямоконарско шосе. Така от магистрала "Тракия" ще може да се стига до районите „Западен” и „Южен”, без да се налага преминаване през централната градска част.

По предварителни данни новото съоръжение ще струва около 25 милиона лева.