Новият Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество вся паника в общинския съвет на Пловдив. След днешната сесия, общинарите се събраха на закрито заседание, за да обсъдят новите изисквания към тях. Оказа се, че няколко съветници са засегнати от промените и ще трябва бързо да решават какво да правят.

Причината е, че според новите изисквания общински съветници не могат да участват в управителните и контролни органи на фирми, които имат сключени договори със съответната община и общински предприятия. Всички, засегнати имат срок до 23 февруари да декларират, че не участват в такива фирми, или да променят обстоятелствата, ако имат такова.

Сред съветниците, които имат договор с общината е Димитър Чолаков, чиято фирма обслужва линии от градския транспорт на Пловдив.  Друг е Кирил Търев, който участва във фирмата КМД - подизпълнител на „Чистота”.

Димитър Чолаков заяви, че ще прехвърли дяловете във фирмата си и ще остане в Общинския съвет.

Въпросителна обаче има около членовете на управителните тела на държавните фирми като Спартак Николов, който е директор на ВиК, Гошо Къчков на НКЖИ, а Радослава Ташкова е представител в няколко държавни фирми от страна на Община Пловдив, същото важи и за други съветници от ГЕРБ.

В момента се очаква тълкувание дали те са засегнати от новия закон. Спартак Николов заяви, че ако има несъвместимост между длъжността му във ВиК и мястото му в  Общинския съвет, ще подаде оставка в законодателния орган.

Според него обаче е трябвало да има изключение за държавни фирми, тъй като печалбата на фирмата остава за държавата, а той е на заплата към въпросното дружество.

Друга въпросителна е около Пепа Деведжиева. Тя е представител на застрахователна фирма, която има сключени договори с общински предприятия и звена. Не се знае дали и тя ще трябва да решава между работата и мястото си в ОбС.

Ето и новите изисквания в закона:

„(5) Общинският съветник не може:

 да бъде член на управителен, надзорен или контролен съвет, съвет на директорите, контрольор, управител, прокурист, търговски пълномощник, синдик или ликвидатор на търговски дружества с общинско участие или директор на общинско предприятие;

 да заема длъжност като общински съветник или подобна длъжност в друга държава - членка на Европейския съюз;

 да е едноличен търговец, съдружник, акционер, член на управителен, надзорен или контролен съвет на търговско дружество, което има сключени договори с общината, в която е общински съветник, както и с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия."