МУ – Пловдив затвърди позицията си на активно ориентирана към Европейските политики организация и за втори път стана домакин на форум, който събра представители на Европейската и национална администрация с академичните среди в региона.

При голям интерес се проведе Информационен ден на Инициативата за иновативни медикаменти. На същия ден тази година се проведе работен семинар на тема „Политика и финансиране на иновациите и научните изследвания в ЕС за периода 2021-2027 г.“. Форумът е иницииран от доц. д-р Евгени Евгениев, първи секретар в Сектор „Наука“ на Постоянното представителство на Р България към Европейския съюз в Брюксел и основен преговарящ по законодателни инициативи, свързани с научни изследвания и иновации, вкл. „Хоризонт Европа“ – новата рамкова програма за учените за 2021-2027 г.

Участие в срещата взеха членовете на Академичното ръководство на МУ – Пловдив: чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, заместник-ректори, помощник-ректор, декани и заместник-декани от всички факултети и представители на Медицински колеж на Университета.

Техният интерес бе споделен от представители на МОН, на Областна и Общинска администрация – Пловдив, на университетските ръководства на Аграрния университет, ПУ „П. Хилендарски“, Университета по хранителни технологии, ВУАРР, Тракийския университет в Стара Загора, на УМБАЛ „Св. Георги“, както и от представители на бизнеса.

Модератор на срещата беше проф. д-р Сарафян, която от 2014 г. е национално контактно лице на програма „Хоризонт 2020“, а от ноември 2019 г. е представител на България в групата на държавите-членки в Инициатива на иновативните медикаменти – позиция, която донесе на Университета няколко покани за включване в международни консорциуми и две кандидатури със съвместни участия с тях в проектни линии на програма Хоризонт 2020.

Проф. д-р Мариана Мурджева – Ректор на Университета, изрази гордостта си от нестихващия стремеж да се прави наука, дори и в периода на COVID-19, както и удовлетворението си от домакинството на тази втора работна среща, в която се очертават възможностите за кандидатстване по проекти, явяващи се основен механизъм за финансиране на научно-изследователската дейност.

Проф. Костадин Костадинов, в позицията си на член на Работната група на ЕС и страните от Латинска Америка и Карибския залив, представи възможности за сътрудничество с тези страни в областта на прецизната медицина, като очерта достъпа до ресурси, с помощта на които академичната общност да се информира за възможностите за съвместни инициативи и общи интереси с по-малко познат за МУ-Пловдив регион.

Доц. д-р Евгени Евгениев даде висока оценка на МУ – Пловдив като престижен международен университет и представи „Политики и финансиране за научни изследвания и иновации на ЕС в периода 2021-2027 г.“ с резултатите от изпълнението на Рамкова програма за научни изследвания и иновации Хоризонт 2020 и перспективите за активно присъствие на държавите от Източна Европа в предстоящата IX рамкова програма Хоризонт Европа.

Доц. Евгениев изтъкна необходимостта медицинските университети в Пловдив, София, Варна и Плевен да участват в повече колаборативни мрежи с европейски партньори.

Д-р Светлозар Андреев, Генералния секретариат на Европейски комитет за регионите в Брюксел, представи „Регионална иновационна екосистема и перспективите за България“, фокусирана върху възможностите за синергия между рамковите програми и структурните (кохезионни) фондове на ЕС, с разширяване на перспективите за регионалните приоритети.

Никълъс Креф, мениджър по научноизследователски партньорства на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации в Брюксел, и Патрик Боасо, директор „Научно-изследователски и иновационни политики за партньорство“, в MedTech Europe, Брюксел говориха по темата „Подготовка на Европейско партньорство за иновации в здравеопазването“.

Академичната общност оцени практическите ползи от новостите в стратегическите насоки, политиките и засилване на европейското партньорство като инструмент за успешно проектно и програмното финансиране и разширяване притока от Европейски рамкови и структурни фондове.