Териториалният спор между Дания и Канада за остров Ханс, наричан Войната на уискито,  е разрешен. Колкото и невероятно да звучи, Европейският съюз  и Канада вече имат сухопътна граница.

Остров Ханс , разположен в териториалните води на Канада и Дания, се намира в средата на пролива Кенедив Северния ледовид океан. Дълги години неговата принадлежност е тема на спор между Дания и Канада. "Интелигентната война", или "войната на уискито", както е известна се заключаваше в това периодично на острова да се сменят националните флагове на двете държави.  

След подписаното споразумение, Дания ще контролира 60% от острова, а Канада - 40%.  Споразумението е подписано от ръководителите на двете страни.

Войната в  студените води на Северния ледовит океан продължи повече от  сто години Малката скала, наречена Ханс (Hans Island, Ile Hans)  с площ от 1,3 квадратни километра представлява просто калдаръмен къс земя, където не живее никой и нищо не расте. Но за участниците в спора въпросът е принципен – дори едно парче камък не може да бъде дадено на друга държава просто така.

В самото начало островът не принадлежал на никого. Местните жители – инуити – винаги знаели за съществуването му, но не предавали особено значение на такава безплодна земя. В началото на 20-те години на миналия век датска експедиция изследвала околностите и през 1933 година заедно с цяла Гренландия добавила островчето към своето кралство. Логиката била проста: островът принадлежи на Гренландия, а Гренландия принадлежи на Дания, което означава, че и островът е собственост на кралството, решили в датския парламент.

Петдесет години по-късно Дания и Канада започнали преговори за морската граница между двете държави

За да можело договорът да бъде напълно честен, подялбата трябвало да бъде извършена чрез компютър. С него щяло да се изясни до милиметър къде преминава средата между териториите и да се сложи граница точно в центъра. Компютърът си свършил работата – пресякъл на две равни части центъра на Ханс.

Спогодбата между Дания и Канада включвала линия, разбита на 127 отрязъка. Отрязъкът между 122-та и 123-та точка се пропуска – именно тук се намира остров Ханс, което станало причината за неразбирателство между двете страни. В същото време,  канадската нефтена компания изпратила на острова свой изследователски екип с цел проучване на леда. Узнавайки за това, ситуацията между двете страни се обострила. Може би освен нефт, на малкия остров се криели и други ценни съкровища. В такъв случай не можело да се допусне пропуск в съглашението. Страните отново свикали съвет и се договорили да не бъдат провеждани никакви изследвания, за да не ескалира напрежението. 

През 1984 година Дания изпраща военен кораб в зоната. . Военните забили на острова датския флаг, оставяйки под него бутилка с датски шнапс и бележка: "Добре дошли на датския остров!". 

Веднага щом канадският екип забелязал коварната постъпка от страна на съседите си, изпратили на острова свой „подарък“ – сменили датския флаг с канадски, а на земята оставили бутилки с канадското уиски „Canadian Club”. Това е причината  спорът за остров Ханс да бъде наричан “войната на уискито” или „алкохолната война“ между Дания и Канада.

Войната продължава над 30 години и през цялото време едната или другата страна изпраща свой екип, който изпива спиртната собственост на „противника“, след което обявява територията за своя и подменя чуждия флаг със своя. Знаейки, че втората страна несъмнено рано или късно отново ще пристигне на острова, първата остава там националното си питие: датчаните – шнапс, а канадците – уиски.