Фалшиви ваксинации, празни спринцовки, изчезващи игли. Това са част от най-воните конспиративни теории, които се разпространяват със старта на масовото ваксиниране в Европа и САЩ.

В социалните мрежи циркулират няколко видеоклипа, на които медицински сестри поставят на пациенти ваксините на Pfizer / BioNTech и Moderna. От туит от @ Shayan86 се вижда, че иглата влиза в ръката на човека. След това обаче тя просто „изчезва”.

Това предизвика множество коментари в мрежата, че се използват „фалшиви инжекции” и че всичко е „визуален трик”.

Хиляди споделяния има и видеото на Cvetkovic Ivan  във Фейсбук, което също показва „изчезваща” игла. 

Не трябва да се забравя обаче, че инжекционните игли могат да бъдат прибиращи се. След поставяне на медикамента те се изтеглят назад и по този начин предпазват медицинското лице да не се ободе случайно със замърсена игла.

Другата конспиративна теория е свързана с трика „празна спринцовка“? Потребители твърдят, че при други пациенти уж е поставена ваксина, но всъщност в спринцовката не е имало медикамент.

Разбира се, ваксините не са в ярки цветове, които се виждат отдалеч. Така че няма как да се твърди със сигурност, че спринцовката е празна.

Съмнения има и по отношение на съдържанието. Твърдението е, че спринцовките са пълни с физиологичен разтвор, а не с COVID-19 ваксина.

Това няма как да бъде доказано, тъй като разтворът, съдържащ ваксината, може да изглежда като физиологичен разтвор и обратно. По същия начин всяко хапче може да изглежда като захарно.

Част от потребителите в социалните мрежи стигат и по-далеч и твърдят, че хората, които поставят ваксините, дори не са здравни работници. А тези, на които ги поставят, не са професионалисти от първа линия, а актьори.