Населението на Китай нараства с най-бавния си темп от десетилетия насам, сочат правителствени данни. Средният годишен темп на растеж е бил 0,53% през последните 10 години, в сравнение с 0,57% между 2000 и 2010 г. - като населението е достигнало 1,41 млрд.

Резултатите добавят натиск върху Пекин да засили мерките за двойки да имат повече бебета и да предотврати намаляването на населението. Преброяването е проведено в края на 2020 година.

Нинг Джиче, ръководител на Националното статистическо бюро, разкри, че миналата година са родени 12 милиона бебета - значително намаление от 18-те милиона новородени през 2016 година. Той добави, че по-ниският процент на плодовитост е естествен резултат от социалното и икономическо развитие на Китай.

Тъй като страните стават по-развити, раждаемостта има тенденция да намалява поради образованието или други приоритети като кариерата. Съседните ѝ страни, Япония и Южна Корея, например, също наблюдават спад на раждаемостта до рекордно ниски нива през последните години, въпреки различни правителствени стимули за двойките да имат повече деца.

Миналата година Южна Корея регистрира повече смъртни случаи, отколкото раждания за първи път в историята, което предизвика нова тревога в страна, която вече има най-ниската раждаемост в света. Намаляващото население е проблематично поради обърнатата възрастова структура, с повече възрастни хора, отколкото младите.

Когато това се случи, в бъдеще няма да има достатъчно работници, които да подкрепят възрастните хора и може да има повишено търсене на здравни и социални грижи.