Доказано е, че нова потенциална ваксина срещу малария е ефективна при тестване на бебета в Африка и този напредък може да намали броя на смъртните случаи от болестта, пренасяна от комари. Половин милион деца умират всяка година от малария.

Ваксината е разработена от учени от Оксфордския университет и се нарича R21 / Matrix-M. Тя се оказа 77 процента ефективна в едногодишно проучване на 450 деца в Буркина Фасо.

Изследването е ръководено от Адриан Хил, директор на Института Дженър в Оксфорд и един от водещите учени зад ваксината AstraZeneca и Оксфорд срещу COVID-19.

Последната фаза на ваксината ще бъде тествана в четири африкански държави, върху близо 5000 деца на възраст между 5 месеца и 3 години, предаде Ройтерс.

Hill има големи очаквания за потенциала на ваксината, която може да е първата, която ще постигне целта на СЗО за ефективност от 75%.

Учени от цял ​​свят работят от десетилетия за разработване на ваксина срещу малария, сложно заболяване, причинено от паразит, пренасян от комари.

Милиони хора са заразени с малария всяка година, повечето от тях са деца, живеещи в най-бедните части на Африка.

Първата и единствена одобрена ваксина срещу малария е разработена от GlaxoSmithKline, но тя е ефективна в 30 процента от случаите.