Началникът на полицията в Отава подаде оставка след критики, че не е направил достатъчно, за да спре Конвоя на свободата.  Протестите срещу ограниченията заради COVID-19 продължават вече трета седмица, а премиерът Джъстин Трюдо задейства закона за  извънредни ситуации. 

Трюдо е вторият канадски лидер, който използва в мирно време извънредни мерки по Закона за извънредните ситуации, който дава на властите широки правомощия, включително възможността да прекъснат финансирането на протестиращите и да подсилят провинциалните и местните правоприлагащи органи с федерална полиция.

Докато протестиращите все още са пред канадския парламент и пред офиса на премиера, началникът на полицията в Отава Питър Слоли се оттегли от поста си, съобщи в Туитър Райли Брокингтън, общински съветник в Отава.

Критиците твърдяха, че Слоли и други полицейски служители са били твърде снизходителни в подхода към протестите, които са вдъхновили подражаващи им движения по целия свят и представляват сериозно предизвикателство за правителството на Трюдо.

Трюдо се обърна към извънредните пълномощия, след като стигна до заключението, че правоприлагащите органи не могат да се справи с протестиращите, особено в Отава.

"Тази незаконна окупация трябва да приключи... мерило на успех ще бъде дали можем да възстановим веригите си за доставки? Можем ли да прекратим прекъсването на поминъка на хората, които разчитат на търговията със Съединените щати?", каза Трюдо пред репортери.

В рамките на Закона за извънредните ситуации министърът на финансите Кристия Фрийланд обяви мерки за прекратяване на финансирането на протестното движение, като заяви, че участниците могат да загубят лицензите си за търговия, застраховките и достъпа до банкови сметки.

В отговор на това обаче протестиращите призоваха всички да закрият сметките във въпросните банки. 

Канадският министър на обществената сигурност Марко Мендичино заяви, че е време полицията да започне да използва широките си правомощия, предоставени й по силата на канадския Закон за извънредните ситуации, който позволява на правителството да забрани блокадите и да започне да отстранява камионите на протестиращите, посочи Асошиейтед прес. 

"Необходимо е органите на реда да поемат юздите, да използваме Закона за извънредните ситуации и да наложат мерки", каза той късно вчера, след като Трюдо обяви, че започва да прилага извънредните мерки. "Дадохме нови правомощия на полицията и се нуждаем от тях, за да си свършат работата сега".

Членовете на правителството не посочиха кога или къде ще започнат твърдите мерки срещу "Конвоя на свободата". Мендичино заяви, че все още се уточняват последните детайли за това кои зони ще бъдат забранени за протестиращите.

Потребители на социалните мрежи, които са в Отава, обаче твърдят, че граждани и децата им прегръщат полицаи. "Хиляди потребители на ФБ с канадска локация недоумяват, защо нюзфийдът им се е изпразнил от новини за Конвоя. А до вчера е бил пълен само с такива новини. Днес не могат да виждат голям (избран?) брой постове и се налага потребители от други държави да им ги копират. Но в коментари, а не като постове - последните не биват допускани от фб. Хората се чудят, в коя алтернативна мрежа да се прехвърлят, за да не ги достигнат пипалата на Трюдо. И все повече назрява ентусиазмът да си направят своя" пише потребител от Канада. 

"След като Трюдо блокира сметки с пари на хора, дарени за движението (което агресивно се атакува в съда) и след като позволи (засега позволи, а не нареди или препоръча) банките да блокират сметки на физически лица, които превеждат суми за Конвоя... той е на път да постави финансовата сигурност на страната си под заплаха. В момент на гняв и несъгласие с това гражданите ентусиазирано започнаха да "блокират" две големи канадски банки като си намираха алтернативи за спестяванията в други банки. Наред с това възникна идеята тотално да накажат банките въобще като си закрият сметките в тях (и безтуй лихви няма) и преместят парите си в кредитни съюзи. Но американски. Хората масово се чудят, цитирам: защо демократичното им управление употребява такива диктаторски мерки. И пак цитат: как може правителството само да взема от тях, да ги използва, и нищо да не дава, когато иде негов ред. Да ви е познато?" коментира друг потребител. 
 
Конвоят  получава и морална подкрепа от другите конвои - тези, които се оформиха във всяка държава. Хората споделят техните репортажи и им благодарят, молят ги: "Дръжте се, само не се предавайте".
Очаква се със затоплянето на времето в протестите да се включат и много велосипедисти. "Лелките пекат неуморно мъфини. Доброволци влизат в арестите. Коли разнасят туби с бензин. Военни ветерани създават кордони между граждани и полиция. Граждани заливат с еднотипни имейли канадската администрация. А баните в Отава са за общо ползване". Така описва положението в канадската столица потребител на ФБ.