"Красиви и Работливи" е рубрика на TrafficNews , в която ще гостуват дами, които ще развенчаят мита, че красивите жени разчитат единствено на външния си вид, за да постигнат мечтите си. Представителната и стилна визия е необходимо, но не и достатъчно условие за успеха на една жена. За да си пробие път във все още мъжкия ни свят, тя трябва да притежава още редица качества - да е комбинативна, пробивна, самоуверена, да държи егото си под контрол и да работи при високи нива на стрес. В същото време обаче тя не бива да губи и женските си качества - да е състарадателна, но без сантименталности, да внушава сигурност и закрила, да е енергична и с приключенски дух. 

Аксесоарите и бижутата са завършващият щрих на всеки абитуриентски тоалет и може би най-сложният избор, когато опрем до покупката им. Заслепени от блясъка на витрините, всички млади дами започват да се лутат сред голямото многообразие, което се предлага на пазара, а основното правило е баланс и хармония между отделните елементи.

Когато става въпрос за ръчно изработени луксозни бижута - това са творенията на сръчната дизайнерка Паула Чупова.

Тя е родом от красивия морски град Несебър, като понастоящем е дизайнер на бижута под марката Paula Art и още от ранна детска възраст усеща своето влечение към модата и изкуството.

От близо 10 години изучава различни техники за изработване на бижута - от низане на мъниста, обработка на кожа, изливане на камъни, моделиране с полимерна глина, чак до  обработване на тел. В момента е съсредоточила вниманието си върху обучения за запояване и изработка на златна баня, за да може да развива продуктовата си гама.

"Това, което ме запали по бижутерството и помня до ден днешен е филмът „Съкровищата на Романови“, който гледах, когато бях едва на 5-годишна възраст. Още тогава имах желание да се занимавам с това, но липсата на информационни средства забавиха процеса." - разказва Паула Чупова. 

Първите бижута, които изработва са от мъниста, нанизани на корда. След години самообучение, гледане на клипове и експериментиране на техники, Паула Чупова стига до ниво, в което решава да израстне нагоре и да започне да продава творенията си. Голяма роля за това изиграва нейната майка, която през цялото време й оказва своята подкрепа, като я окуражава и й вдъхва самоувереност. 

След завършване на магистратурата си по Маркетинг, Паула вече знае как да се презентира на пазара. Въпреки, че образованието й няма нищо общо с изкуството, това не я спира да се развива в сферата, за която мечтае, а дори напротив. Това дори и помага и показва правилните насоки за това, как точно да изглежда цялостната концепция на марката й.

Всичко в Paula Art е подбрано с много мисъл и сърце. От името на марката до начина на изписване на логото. От това да е лесно възприемчива на всички езици, до това да е обвързана с личността й, като творец. 

След година, две налагана на пазара, нещата започват да се развиват прогресивно. В момента, бижутата на Паула Чупова се използват в множество клипове, фотосесии и списания. 

"Бих казала, че за мен изработването на бижута за балове си остава сантимент. Това е момента, в който клиента избира да си част от един от най-важните моменти в живота му" - споделя дизайнерката пред Trafficnews.bg.

Какво ще бъде актуално през 2019-та година и какви съвети дава на бъдещите абитуриентки при избора на бижу за предстоящите балове Паула Чупова, вижте в следващото интервю:

- Кои са най-предпочитаните украшения от абитуриентите през тази година ?

- Класиката в поръчките си остава комплектите от обеци и гривна, или обеци и диадема, които да са в тон с тоалета. През последните две години се налагат и короните, като част от по-екстравагантните визии. За поръчките от тази година, освен горепосочените аксесоари, бих казала с удоволствие, че се налагат и част от така любимите ми индийски стил бижута . Украшенията за глава или т.н. ТИКА смело си проправят път в поръчките. Не на последно място са и моя „специалитет“ - гривна свързана с пръстен (Харнес).

Продължават ли все още поръчките и колко време ви отнема изработката на пълен сет от бижута ?

- Поръчките продължават буквално до последния момент. Имала съм поръчки дори ден преди бала! Най-напрегнато е след 15 май. Тогава работя от 12 до 14 часа на ден, за да може всяка дама да си получи поръчката в срок. Времето за изработката на всяко бижу е различнo в зависимост от степента на трудност на модела. Бих казала средно по 10 часа (за обеци и гривна), но тази стойност може да се покачи, ако материала изисква по-голяма прецизност .

- Давате ли своите препоръки на зрелостниците или се съобразявате изцяло с техните решения ?

- Тъй като приемам всяко бижу като мое творение, задължително изказвам и мнението си. Винаги внимателно изслушвам какво искат клиентите ми и трансформирам техните желания в краен резултат. Споделям изцяло искрено кое би подхождало на цялостната им визия. Ако сметна, че част от поръчката идва в повече, отбелязвам го. Обикновено в началото имам една много объркана абитуриентка, а в края една щастлива млада дама .

Казвате ли им, когато грешат ? И има ли такива, които ви се доверяват напълно ?

- Мое задължение като дизайнер е да им показвам грешките, ако допускат такива. Обикновено границата между блясъка и кича е тънка, особено за такъв специален ден и аз се старая да не я прекрачват. Идвайки при мен абитуриентките ми поверяват завършека на най-важния си ден и аз го приемам твърде лично, за да подмина, която и да било грешка с мълчание. За мое щастие обаче, в  99% от случаите, те сами търсят мнението ми и ми се доверяват. Е, винаги има и малка част, която държат на своето, но за мен клиента винаги има крайната дума!

- Какви са изискванията ви от момичетата, за да изработите подходящите за тях украшения ?

- Както казах, за мен това е един цялостен процес. Много са факторите, с които се съобразявам. Задължително изисквам снимка на тоалета, обувките и чантата. Ако имат възможност, оставят ми и плат от роклята. Така постигам перфектен баланс на цветовете.

От значение е и прическата, с която ще бъде момичето, за да мога да избера подходяща форма и размер на обеците. Обикновено провеждаме доста подробна дискусия, за да не пропусна нито един елемент от визията им .

- Кои са най-актуалните цветове и материали при абитуриентите на 2019 г. ?

Тази година са на мода пастелните цветове – пепелно розово, пастелно розово, нежно сиво. Не липсват и традиционното червено и кралско синьо, но тенденцията е цветовата палитра на Рококо .

Относно материалите, които са най-търсени, това са камъните с т.н. оловен блясък. Те най-много се доближават като ефект до култовите Swarovski, но са на една доста по-поносима цена.

Какво бихте посъветвали бъдещите зрелостници при избора на бижута ?

- Бих ги посъветвала да подбират внимателно какво избират. Всичко в повече или по-малко не е добре. Ако няма на кой да се опрат за съвет, нека търсят златната среда и класическия стил. Едни средно големи обеци по ухото не биха навредили и на най-пищния тоалет. Ако обаче държат да бъдат неотразими, то тогава трябва задължително да се доверят на професионалист, който си разбира от работата.

Кое бижу вече не е модерно ?

- Бих казала, че пръстена като самостоятелно бижу все повече отпада от избора на абитуриентите. Все по-често се търсят по- нестандартни решения на типичната визия на бижутата, което пък дава поле за изява на нас дизайнерите .

Откъде черпите вдъхновението си ?

- Като всеки творец и аз се влияя от емоциите и заобикалящата ме среда и също имам моите възходи и спадове. За щастие имам прекрасно семейство, което ме зарежда ежедневно с необходимата ми доза позитивизъм, за да седна и да творя. А повод за идея може да е всичко, стига да си настроен така – филм, снимка, ситуация ...