Как Община Пловдив ще вдъхне живот на стадион „Пловдив” и какво трябва да включва бъдещия проект на легендарното съоръжение? Тези два въпроса ще получат днес своя отговор на съвместна пресконференция на кмета Иван Тотев с автора на техническото задание на арх. Валентин Маринов.

Досега се знае, че в заданието е записано, че  арената ще бъде с 42 000 седящи места, като ще се запази лекоатлетическата писта и габаритите на стадиона.

Официално капацитетът на стадиона е 55 000 души, но е имало мачове, в които съоръжението е побирало над 65 000.  Намаляването на стадиона е нужно заради новите изисквания за разстоянието между седалките, както и мерките за безопасност.  

Детайлното конструктивно обследване от 2015 година, както и последните резултатите от скенерите, които са изследвали стадиона, са показали, че съоръжението е годно за ремонт.

Част от трибуните – тези около зала „Чайка” трябва да се съборят, а други да се засилят конструктивно.

Очаква се градските власти да пуснат обществена поръчка за цялостен проект на стадион, като тогава ще стане ясно колко ще струва ремонтът и ще се търси финансиране.

Припомняме, че по време на гледането на бюджета бяха изкарани 600 000 лева от заделените пари за стадиона. Те обаче ще бъдат върнати в същото перо, когато има готово техническо задание.

Идеята на мястото на зала „Чайка” да се изгради ВИП ложа и другите необходими неща за взимането на лиценз. Освен това ще се сложат седалки, смени тревното покритие  и ще се изгради ново осветление. Идеята е съоръжението да приема мачове от Първа професионална лига и други републикански шампионати.