През последните два сезона пловдивските отбори направиха нещо, което не се беше случвало от дълги години, а именно да имат елитни представители при мъжете и жените във футбола, волейбола и баскетбола. Сега обаче липсва отбор в елита във волейболната Суперлига. 

Във футбола при мъжете отново в елита са Ботев и Локомотив. Двата пловдивски гранда са заедно в елита вече над 10 години, а последният, сезон, в който имаше само един отбор беше през сезон 2011-2012.

В женския футбол след сезони и с по три отбора сега има два тима от Пловдив – Енко и Пълдин. През миналия и по-миналия сезон и Локомотив беше в елита, но женският Локомотив беше разформирован по средата на миналата кампания и “смърфовете” вече не развиват женски футбол.

В мъжкия баскетболен елит за 7-ма поредна година в елита ще участва тимът на Академик, а при жените в елита е женският баскетболен тим на Академик.

През този сезон няма елитен пловдивски тим в мъжкия ни волейбол. Причината е, че Локомотив отпадна от Суперлигата през миналия сезон, а тимът остана и без мъжки отбор за този сезон. Пловдивчани стартираха ударно завръщането си в елита през сезон 2020-2021 и играха четвъртфинал в Купата и НВЛ, откъдето отпаднаха от фаворитите Нефтохимик и Хебър. През миналия сезон отборът беше сериозно подмладен и не успя да запази мястото си в елита и няма да има и мъжки отбор през сезон 2022-2023.

Все пак при мъжете ще има волейболен отбор, Виктория Волей се завърна в мъжкия волейбол, но тимът ще играе от най-ниското ниво на българския волейбол – А НВГ, което се води като трета дивизия.

При жените за първи път в историята има два пловдивски отбора – шампионките от Марица и новият клуб Марица 2022. В последните 8 сезона Марица е тотален хегемон в женския ни волейбол, записвайки 8 поредни шампионски титли и през този сезон отново е фаворит за трофея.

Ето и всички пловдивски отбори във футбола, волейбола и баскетбола през сезон 2022-2023:

Елита:

Футбол мъже: Ботев и Локомотив

Футбол жени: Пълдин и ФК Енко

Баскетбол мъже: Академик

Баскетбол жени: Академик

Волейбол жени: Марица и Марица 2022

Втора дивизия:

Футбол мъже: Марица

Баскетбол мъже: Локомотив, Академик 2, Пловдив мамбас, БК 3.6.9. 

Трета дивизия:

Футбол мъже: Спартак и Локомотив 2

Волейбол мъже: Виктория волей

Баскетбол мъже: Пловдив баскетбол

Четвърта дивизия:

Футбол мъже: ФК Пловдив 2015, Спартак 2

Пета дивизия:

Футбол мъже: Чавдар