Проблемите в българския спорт са доста големи и засягат всички видове спорт. За съжаление много от спортистите се отказват от спорта заради липса на финанси, помощ от федерациите, а някои дори са принудени да си поемат почти всичко, за да тренират и да се състезават. Такава е историята и на един от пловдивските таланти в плуването Иван Манолов от пловдивския клуб Младост-91. Пред TrafficNews той заяви, че няма перспектива за българските плувци ако не успея да излязат в чужбина.

Припомняме, че от години има и сериозен казус с басейн “Младост”, в който тренират всички пловдивски плувци. Новият басейн беше започнат, но заради липса на финанси беше направена само изкоп. Сега Общината тегли заем, с който трябва да най-накрая Пловдив да има нов хубав басейн с олимпийски размери. 

Иван Манолов е републикански шампион на 50 и 100 м. бътерфлай през 2021г. за юноши старша възраст. Също през 2021г. е шампион за юноши старша възраст и мъже на 50 и 100 м. делфин. Това лято на същите дисциплини печели златни медали на 50 и 100 метра бътерфлай и е шампион при мъжете. Участва на силния турнир Мултинешън и Европейското първенство за юноши и девойки, което се проведе през тази година в Румъния. От началото на 2022 се състезава състезава при мъжете. На завършилото през миналият уикенд състезание Burgas Swiming Open 2022 Манолов спечели четири медала - два златни на 100 м. и 200 м. бътерфлай и два сребърни на 50 м. бътерфлай и 100 м. фрийстайл. 

“Всичко си поемаме ние покрай състезанията и тренировките, а нашият спорт е скъп - банските са по 300 лева, очилата са по 100 лева. Сами си поемаме пътните и трудно можем да свържем двата края. На този етап се развива добре и искам да продължа да се състезавам. Ходим по лагери с националния отбор, а през другото време тренирам в Пловдив. В момента нямам възможност да замина за чужбина и да продължа развитието си там. Нямам много надежди за басейн “Младост”, защото ситуацията е доста сложна. В чужбина всичко им е осигурено и имат съвсем други условия. Единствено, когато отиваме на Европейско всичко се поема от федерацията и всичко ни е безплатно”, каза пловдивският плувец. 

“Доста хора се отказват от плуването. Една от причините са и контузиите, но повечето приключват, защото не виждат развитие за в бъдеще и нямат спонсори. Трябва примерно да си медалист от голямо първенство, за да се получат нещата, но нашият спорт е изключително конкурентен и е доста трудно да се пробие. Трудно се покриват и нормативи. Има градове в България, в които има условия и имат хубави басейни, но за съжаление в Пловдив все още няма нов хубав басейн. Ако нямаш възможност да заминеш за чужбина е много трудно и затова много хора се отказаха от плуването. Мечтата ми е да покрия норматива за Олимпиадата и да отида в Париж през 2024г.”, заяви Манолов пред TrafficNews.