България за първи път ще има отбор на Световно първенство на Спешъл олимпикс по хокей на трева за деца със Специални образователни потребност. Шампионатът ще се състои от 17 до 25 юни в Берлин, Германия и ще участват 7000 състезатели от 170 страни в 24 вида спорт. 

Освен хокея на трева България ще бъде представена с още осем вида спорт - баскетбол, лека атлетика, боче, бадминтон, конна езда, плуване, тенис и ролкови кънки. 

В последните два месеца и половина в Пловдив се готви отборът по хокей на трева. 

Треньор на отбора е бившият вратар на Марица и Спартак Димитър Георгиев, който в момента е учител в Регионален център за подкрепа на процес на приобщаващо образование Пловдив. Негов помощник друг бивш вратар Георги Ангелов, а лицензираният треньор по хокей на трева и треньор в ХК "Пловдив" Роси Соколова също помага в тренировъчния процес. 

"Всичко започна, след като Българската федерация по хокей на трева се обърна към координатора в Пловдив за хокей на трева - Ели Атанасова за създаване на отбор за деца със СОП. Тя се обърна към директора на РУО Пловдив госпожа Пакова, а тя се обърна към директора на регионалния център доктор Катя Стоилова, която ми даде зелена светлина да създадем отбор и да се подготвяме за Световното първенство. Готвим лагер преди началото на Световното в България, ще има и лагер в Хамбург, който ще бъде 5 дни преди началото на Мондиала. Имаме намерение след Световното първенство да създадем и вътрешен шампионат за деца с интелектуални увреждания", заяви Димитър Георгиев пред TrafficNews.

"Всички деца имат телкови решения, които показват достоверността на тяхната диагноза. Децата в момента са близо 20, но имаме няколко болни и не винаги сме в пълен състав на тренировките. Децата са на възраст от 12 до 19 години. За Световното първенство ще участват деца над 14 годишна възраст. Отборът е смесен от момчетата и момичета – такива са изискванията. Подборът на децата го направихме благодарение на моите колеги – учители, психолози и логопеди от Регионалния център. Всеки има група, която се състои от 10 до 13 деца. Гледаме физическите данни на децата. Отборът се състои в момента от деца от Асеновград и Пловдив. Имаме и едно момиче от Белащица, което участва в специалния отбор по баскетбол на Тина Димитрова. Тренировките са два пъти седмично по един час. Имаме идея няколко седмици преди Световното първенство да увеличим времетраенето на тренировките. Децата напредват доста технически, стараят се и идват често на тренировки и смятам, че нещата ще се получат", каза Димитър Георгиев. 

"България за първи път ще участва на Световно първенство по хокей на трева на Спешъл Олимпикс. За първи път в програмата на Световните игри има хокей на трева. Ще вземат участие общо 6 държави. Ще имам възможността да се види от самата международна федерация дали хокеят на трева ще остане и за следващите игри. Най-важното е децата да се социализират. Много от тези деца са освободени от часовете по физическо. Тук вече 10 седмици тренират и надграждат способностите си. Всяка седмица от НСА професор Антонов със свои студенти също ни помагат в тренировъчния процес. Най-голямата цел е децата да спортуват, да се социализират, да излязат от вкъщи и да видят свят. За мен тяхната физическа активност е много важна. За 3 седмици накарахме детенце със Синдром на Даун, който в началото само ходеше да тича. Иска се търпение, има уважение между децата и сме доволни от това, което сме направили до момента", каза още бившият вратар на Марица и Спартак.

"Финанстирането идва от Спешъл Олимпикс, Ротари клуб София интернешенъл, Федерацията по хокей на трева и от януари месец създадохме проект към Министерството на младежта и спорта и чакаме той да бъде одобрен. Осигурени са храна и вода за децата на всяка тренировка. Имаме много други дейности освен хокея на трева. Децата са доста креативни в рисуване, музика, театър и спорт. Щастливи сме, че се получава този шанс за децата, защото техните родители виждат плана в очите им и децата ще могат да усетят атмосферата на голяма форум и да видят света. Тези деца трудно биха получили тази емоция, която предстои. Всички идват с голямо желание. Децата ги взимаме и връщаме аз и моя помощник Георги Ангелов, а децата от Асеновград се разбират родителите да ги прибират", заяви Георгиев. 

"Ние сме два клуба в Пловдив по хокей на трева, а аз съм треньор в в единият от клубовете "Пловдив", а другият клуб е "Петър Берон". Аз се занимавам с това от 11 години. Приеха идеята да се занимавам с този отбор. Работя като учител в "Константин Величков" и във всеки клас имаме по 2-3 ученици със СОП и съм свикнала да работя с такива деца. Те се справят много добре. Имат хъс и желание за победа. Ако и родителите оказват подкрепа след една година резултатите ще бъдат налице. Те се справят не по зле от децата, които нямат проблеми. Координацията е психическо качество и тя не е въпрос на разбиране и научаване. В момента имаме 4 отбора в Зона Тракия - два от Пловдив и два от Хармални. Бяха 6, но промениха зоните", заяви Роси Соколова за хокея на трева в Пловдив и за отбора, който се подготвя за Световното.