В рубриката „Трета възраст – втора младост“ ви представяме Леонид Леонидов – човекът, посветил близо 60 години на любимия си Локомотив. Той е на 83 години, но продължава да организира състезания с младежка енергия и жар. Твърди, че именно любовта му към спорта е съхранила неговата жизненост през годините, в които се сменяха системи и идеологии, а клубовете преживяваха нелеки времена.

Леонид Леонидов е играл футбол като юноша на Локомотив и Спартак, редом с легенди като Барбов и Иван Сотиров - Албанеца. Твърде рано приключва кариерата си и тогавашния председател на ДФС Локомотив Атанас Шейтанов го кани да работи за идеята – още като 25-годишен младеж. Явно е видял в мен някакви способности на администратор и организатор, спомня си Леонид.  Първата  ми работа бе да организирам заедно с малък екип лекоатлетически комплекс, който се казваше „Готов за труд и отбрана“ – покриване на нормативи по лека атлетика, плуване и други дисциплини. С други думи – подготвяхме младежите за труд и отбрана, разказва той.

През 1960 година поема функциите на организатор и администратор към футболната секция на дружество Локомотив.  След това преминава през много длъжности – организира масовия спорт в предприятията и училищата, наблюдава организационната дейност на бюрото към дружеството. Постепенно му възлагат все по-отговорни задачи. Леонид е главен организатор на европейското железничарско първенство по класическа борба с участието на над 15 страни от Европа през 1963 година. За дейността си по този шампионат получава много висока оценка лично от председателя на организационния комитет Пенчо Кубадински. Леонидов и до днес продължава да бъде и организатор на шахматния мемориал в памет на големия пловдивски гросмайстор Георги Трингов, както и на плувния турнир „Младост“. Бил е директор на волейболния Локомотив, както и администратор на футболния отбор.

След промените и реорганизацията на спорта отделните секции към дружествата се обособяват като самостоятелни юридически единици – спортни клубове. В началото обаче те нямат кадри и административен опит и решават дружество Локомотив да се запази като Съвет на спортните клубове, учреден през 1991 г. Основната цел беше да се помага на тези клубове в административно-организационно и финансово отношение, защото нямаха необходимия капацитет, пояснява спортният деятел. Дълги години той е заместник на покойния вече председател на този съвет – Стефан Милев.

В момента в този съвет членуват няколко клуба, на които се помага по всякакъв възможен начин. Обслужваме ги най-вече административно. Опитваме се да ги подкрепяме и финансово, макар и с малко, но това е добре дошло за тях. Шахклуб Локомотив например получава от държавата 1500 лева годишно, а само едно състезание му струва над 2000 лв., пояснява Леонид Леонидов. Лично е подготвял документите за пенсия на легенди като Христо Бонев – Зума, Гочо Василев и други.

Не мога да живея без всичко това. Синовете ми постоянно ме призовават да си почивам повече, но не мога. Чувствам се полезен на тези клубове, продължавам да черпя енергия от работата ми за тях, това ми е в кръвта, споделя Леонид. Разбира се, сега работата и ангажиментите са по-малко, отколкото преди. На европейското железничарско първенство по борба, например, цяла седмица не бях спал. Сега не чувствам някаква физическа обремененост от това, което правя, но и работата е много по-спокойна. Затова и продължавам да я върша, казва той.

За дълголетието му в спортната администрация и организация явно е спомогнал и фактът, че избягва всякакви междуличностни конфликти. През тези близо 60 години не помня да съм се скарал с някой във връзка с работата ми. Дори съм се опитвал винаги да изглаждам противоречия между колеги. Уморявал съм се, но никога не ми е идвало да се откажа и да зарежа тази работа. Засега нямам и намерение да спирам, защото тези хора не могат без мен. Усещам тяхната признателност и се чувствам удовлетворен, завършва Леонид Леонидов.