Над 800 000 лв. с ДДС ще даде Община Пловдив на фирмата, която е направила проекта за ст. „Локомотив” – „Инжпроект” ООД. Градските власти са пуснали директно договаряне с компанията на арх. Константин Косев, който трябва да извърши четири дейности:

1.Изготвяне на инвестиционен проект във фаза работен проект за част „Благоустройство и инфраструктура“ ;

  1. Изготвяне на инвестиционен проект във фаза работен проект за част „Централна трибуна“ ;
  2. Упражняване авторски надзор за част „Благоустройство и инфраструктура“;
  3. Упражняване авторски надзор за част „Централна трибуна“.

Дейностите включват работен проект за централната трибуна, както и проект за цялата вертикална планировка на целия спортен комплекс – пътна инфраструктура, паркинги, озеленяване, алеи и други.  Плюс авторски надзор по време на строителството.

Фирмата трябва да съобрази изцяло проекта си с сегашните дейности, които се извършват по другите три трибуни.  От градските власти се мотивират с директното договаряне, че  засягането на идейната фаза на инвестиционния проект при проектирането на Централната трибуна, прилежащата инфраструктура и изградените вече три трибуни, освен че би довело до нарушаване на авторски права, изисква съвместна работа, съгласие и одобрение от страна на проектантите, изготвили инвестиционния проект във фаза идеен проект и техническите проекти на изградените три трибуни, и осъществяващи авторски надзор върху частите. Поради това поръчката е на директно договаряне с фирма „Инжпроект” ООД, които са наети като подизпълнител от спечелилата фирма за строителството „Рудин” ООД.

В изискването е посочено, че трябва  да се запази основният автомобилен подход от северната страна на имота, както и да се предвиди нов вход от източната страна, по ул. „проф. Цветан Лазаров“. От южната  страна, съгласно градоустройството, да се предвиди нова улица, от която се предвижда достъп до имота за гостите, медиите, служебните лица и др. Да се проектира изграждане на улична мрежа и паркоместа, които да отговарят на нормативите за спортни съоръжения. Също така да се предвиди озеленяване и залесяване, зони за отдих и други по вертикалната планировка. Централната трибуна трябва да отговаря на четвърта категория на УЕФА с всички нужни помощни помещения, зали, съблекални, вип и журналистически ложи.

До 5 септември фирмата трябва да предаде своите документи и ако няма обжалване в КЗК, може да се сключи договор.  От Община Пловдив се надяват до края на годината проектът да е готов и те да пуснат обществена поръчка за строителството. То ще се финансира през 44-милионния заем, като от тях 12 млн. лева са за Лаута.

Ето докъде са стигнали дейностите по Лаута: