Остават дни до Мондиал 2022 в Катар. TrafficNews продължава да Ви представя отборите, които се класираха за шампионата. 

В група D се събраха световния шампиона Франция, сензацията от Евро 2020 - Дания, както и Австралия и Тунис. Определено французите изглеждат като фаворит в групата, но Дания също е готова за изненади. Трудно Австралия и Тунис може да направят сензация и поне един от тях да излезе от групата. 

Първият мач в групата ще бъде между Дания и Тунис от 15:00ч. на 22 ноември, а в същия ден от 21:00ч. Франция ще играе срещу Австралия. 

Двубоите от групата ще се играят в Ал Раян, Ал Вакра и Доха. 

Ето и пълната програма на група В:

22 ноември 15:00ч. Дания - Тунис Ал Раян

22 ноември 21:00ч. Франция - Австралия Ал Вакра 

26 ноември 12:00ч. Тунис - Австралия Ал Вакра 

26 ноември 18:00ч. Франция - Дания Доха 

30 ноември 17:00ч. Тунис - Франция Ал Вакра 

30 ноември 17:00ч. Полша - Аржентина Ал Раян 

Франция 

Франция тръгва отново като един от фаворитите за Мондиала. Тимът отново разполага с доста класни играчи начело с носителя на Златната топка Карим Бензема. Трима от титулярите обаче Преснел Кимпембе, Пол Погба и Нголо Канте, които бяха сред 11-те и при спечелването на Световното през 2018-а година са аут заради контузии. Французите се сгромолясаха жестоко на Евро 2020 след загуба с дузпи от Швейцария още на осминафиналите и сега са амбицирани отново да направят силно Световно и определено целта ще е дублиране на трофея от Русия. 

Франция завърши квалификационните групи без загуба и с шест точки аванс пред втория Украйна. 

Селекционерът Дидие Дешан буквално възроди Франция. С Дешан Франция сложи край на серията без финал на голям футболен форум от 2006г. Той вече 10 години е начело на Франция и успя да направи тима световен шампион през 2018-а година и финалист на Евро 2016. Дешан е една от легендите на френския футбол световен и европейски шампион с Франция. Играл е за Нант, Марсилия, Бордо, Ювентус, Челси и Валенсия. Като треньор е бил начело на Монако, Ювентус и Марсилия преди да поеме Франция. 

Голямата звезда на Франция е Карим Бензема, който се намира в страхотна форма. Нападателят на Реал Мадрид спечели и Златната топка и французите ще разчитат изключително много, а и той е доста амбициран да сред основните играчи, след като заради скандала с Валбуена Бензема изпусна Световното през 2018-а година и не успя да вдигне световната титла. Естествено тук имаме и още не малко звезди Тео Ернандес, Бенжамен Павар, Дайо Упамекано, Едуардо Камавинга, Орелиен, Чуамени, Кингсли Коман, Усман Дембеле, Антоан Гризман са само малка част от това, с което разполагат световните шампиони. 

Трима са големите отсъстващи, а именно Преснел Кимпембе, Пол Погба и Нголо Канте, които заради травми пропускат Мондиала. 

Шансовете на Франция да грабне трофея отново са оценени на 7.50 

Ето и състава на Франция за Мондиала: 

Вратари: Алфонс Ареола (Уест Хям), Юго Лорис (Тотнъм), Стив Манданда (Рен)

Защитници: Люка Ернандес (Байерн Мюнхен), Тео Ернандес (Милан), Аксел Дисаси (Монако), Ибрахима Конате (Ливърпул), Жул Кунде (Барселона), Бенжамен Павар (Байерн Мюнхен), Уилиям Салиба (Арсенал), Дайо Упамекано (Байерн Мюнхен), Рафаел Варан (Манчестър Юнайтед)

Халфове: Едуардо Камавинга (Реал Мадрид), Секо Фофана (Монако), Матео Гендузи (Марсилия), Адриен Рабио (Ювентус), Орелиен Чуамени (Реал Мадрид), Жордан Верету (Марсилия)

Нападатели: Карим Бензема (Реал Мадрид), Кингсли Коман (Байерн Мюнхен), Усман Дембеле (Барселона), Оливие Жиру (Арсенал), Антоан Гризман (Атлетико Мадрид), Килиан Мбапе (ПСЖ), Кристофър Нкунку (РБ Лайпциг), Маркус Тюрам (Борусия Мьонхенгладбах)

Дания 

Дания стана определено най-симпатичния отбор с участието си на Евро 2020. Тимът беше сред домакините, но случаят с Кристиан Ериксен изигра много голяма роля може би дори за възхода на датчаните. Халфът се бореше за живота си по време на двубоя срещу Финландия, а след шока датчаните логично и загубиха. Въпреки това Дания успя да се класира за елиминациите и достигна до полуфиналите, където беше спряна от Англия. Именно завръщането на Ериксен ще бъде и акцентът в представянето на Дания. Халфът успя да се възстанови и дори през това лято се завърна в големия футбол, подписвайки с Манчестър Юнайтед. Ериксен е важна фигура в състава и определено датчаните могат отново да мечтаят за добро участие на Мондиала, а преминаването на групата изглежда задължително. 

В пресявките Дания беше на път да направи рекорд, записвайки 10 победи от 10 мача, но загуби в последния кръг от Шотландия. С актив 27 точки датчаните спечелиха групата си с четири точки пред Шотландия, която игра бараж, но не успя да стигне до Катар. 

Каспер Хюлманд пое тима през 2020-а година и го изведе до полуфинала на Европейското. Той няма голяма кариера като футболист, а като мениджър е бил начело на няколко датски тима и немския Майнц 05. Определено обаче Хюлманд направи ренесанс в датския футбол и направи датчаните отбор, от който всеки трябва да се съобразява.

Кристиан Ериксен именно халфът е и най-голямата звезда на отбора. След няколко месеца извън терените той подписа с Брентфорд, но страхотните му игри показаха, че не е за такъв отбор и от лятото беше привлечен в Манчестър Юнайтед. Покрай нещо датчаните ще разчитат още и на почти всички герои от миналото европейско начело с Шмайхел, Кяер, Меле, Кристенсен, Хьойберг, Долберг, Дамсгорд, Поулсен и други. 

Яник Вестегаард от Лестър е големият отсъстващ, но той отпадна от състава заради сериозната конкуренция в защитата, а не заради травма. 

Шансовете Дания да спечели отново трофея са оценени на 30. 

Вижте състава на Дания за Мондиала: 

Вратари: Каспер Шмайхел (Ница), Фредерик Рьонов (Унион Берлин), Оливер Кристенсен (Херта Берлин)

Защтиници: Симон Кяер (Милан), Йоаким Меле (Аталанта), Расмус Нисен Кристенсен (Лийдс), Йенс Стрюгер Ларсен (Трабзонспор), Даниел Вас (Брьондби), Андреас Кристенсен (Барселона), Йоаким Андерсен (Кристъл Палас), Виктор Нелсон (Галатасарай), Александер Ба (Бенфика)

Халфове: Матиас Йенсен и Кристиан Норгаард (Брентфорд), Пиер-Емил Хьойберг (Тотнъм), Томас Дилейни и Каспер Долберг (Севиля), Кристиан Ериксен (Манчестър Юнайтед), Роберт Сков (Хофенхайм), Андреас Сков Олсен (Брюж)

Нападатели: Андреас Корнелиус (ФК Копенхаген), Йонас Винд (Волфсбург), Микел Дамсгор (Брентфорд), Мартин Брейтуейт (Еспаньол), Юсуф Полусен (РБ Лайпциг), Йеспер Линдстрьом (Айнтрахт Франкфурт)

Австралия 

Кенгурата се преместиха от няколко години в Азия и въпреки, че преминава през баражите успява да достига Мондиала. Отборът не пропускал Световно от 2006-а година, когато достигна за пръв и за момента единствен път и до осминафиналите, но ерата на Кейхил, Шварцер, Алойзи, Брешано и Видука отдавна се отказа и сега много трудно Австралия може да преодолее групата си, която е и доста трудна. По-вероятно е австралииците да успеят да победят и Тунис, но и този двубой не изглежда никак лесен за тях. 

В битка за място на Мондиала в баража в зона Азия - Австралия победи с 2:1 ОАЕ. 

Селекционерът Греъм Арнолд дълги години чакаше своя шанс. Той е водил почти всички юношески и младежки гарнитури на Австралия и няколко пъти е бил временен мениджър. От 2018-а година насам той е начело на мъжкия тим за постоянно и за първи път ще води тима на Мондиал.

Капитанът и вратар на тима Матю Райън е звездата на отбора. В момента той играе във ФК Копенхаген, а дълги години беше титулярен вратар на Брайтън, игра и за Арсенал и Валенсия. 

Може би донякъде изненадващо Том Рогич, който е с над 50 мача за националния отбор остана извън състава. 

Шансовете Австралия да направи сензацията и да спечели трофея са оценени на 500. 

Ето и състава на Австралия за Мондиала: 

Вратари: Мат Райън (Копенхаген), Андрю Редмейн (ФК Сидни), Дани Вукович (Сентрал Коуст Маринърс)

Защитници: Милош Дегенек (Кълъмбъс Крю), Азиз Бехич (Дънди Юнайтед), Джоел Кинг, Натаниел Аткинсън, Кай Роулс (Хъртс), Фран Карачич (Бреша), Хари Сутар (Стоук Сити), Бейли Райт (Съндърланд) и Томас Денг (Албирекс).

Полузащитници: Арън Муй (Селта), Джаксън Ървайн (Санкт Паули), Аждин Хрустич (Хелас Верона), Киану Бакус (Сейнт Мирън), Камерън Девлин и Райли МакГрий (Мидълзбро)

Нападатели: Авер Мабил (Кадис), Матю Леки (Мелбърн Сити), Мартин Бойл (Хибърниън), Джейми Макларън (Мелбърн Сити), Джейсън Къмингс, Гаранг Куол (Сентрал Коуст Маринърс), Мичъл Дюк (Фагиано Окаяма) и Крейг Гудуин (Аделаида Юнайтед)

Тунис 

Тунис се класира на втори пореден Мондиал след 2018-а година и отново не изглежда никак лош като състав. Отборът може би трудно ще пребори Франция и Дания, за да излезе от групата, но е доста възможно и да обърка не малко сметки. Със сигурност победа над Австралия изглежда като задача максимум за африканците. През 2018-а в Русия Тунис отново беше в силна група с европейски отбори - Белгия и Англия и загуби от тях, но се опъна сериозно на англичаните, които трябваше да печелят с гол в добавеното време. Тимът се справи с Панама и постигна победа на Мондиала, цел която изглежда достижима и на това Световно. 

В квалификациите Тунис отстрани в директна битка за Мондиала в две срещи коравия тим на Мали и то след успех като гост с 1:0, а мачът в Тунис завърши 0:0. 

Селекционерът Жалел Кадри беше помощник-треньор на отбора, а в началото на годината пое тима. Кадри е водил доста отбори през кариерата си и е треньор вече от над 20 години. 

Вахби Хазри, който направи сериозен стаж по терените на френската Лига 1 е голямата звезда на тима. Той е играчът с най-много голове за отбора до момента - 24. Тунис ще разчита и на още играчи от топ 5 първенствата. 

В Тунис няма отсъстващи и всички звезди на тима ще вземат участие на Мондиала. 

За любителите на невероятните заложи спечелването на световната титла за Тунис е оценено на 350.

Ето и състава на Тунис за Мондиала: 

Вратари: Аймен Дамен (Сфаксен), Моуес Хасан (Африкаин), Бекир Бен Саид (Монастир), Аймен Матлути (Сахел)

Защитници: Али Абди (Каен), Мохамед Драгер (Люцерн), Али Маалул (Ал Ахли), Вайди Кехрида (Атромитос), Надер Гандри (Африкаин), Ясин Мерия (Есперанца), Билел Ифа (Кувейт СК), Дилан Брон (Салернитана), Монтасар Талби (Лориен)

Полузащитници: Елиес Скири (Кьолн), Гайлен Чаалали (Есперанца), Айса Лайдуни (Ференцварош), Мохамед Али Бен Ромдан (Есперанца), Ферджани Саси (Ал Дуахил), Ханибал Меджбри (Бирмингам)

Нападатели: Юсеф Мсакни (Ал Араби), Сейфедин Джазири (Замалек), Наим Слити (Ал Етифак), Исаам Джебали (ОБ), Таха Ясин Кениси (Кувейт СК), Анис Бен Слиман (Брьондби), Вахби Хазри (Монпелие)