Броени дни остават до Световното първенство в Катар. TrafficNews продължава да Ви представя отборите, които се класираха за шампионата. 

В група С попаднаха отборите на Аржентина, Полша, Мексико и Саудитска Арабия. Аржентина е един от фаворитите за Мондиала и не би трябвало да има проблеми в групата, но Полша и Мексико са отбори способни на изненади и определено ще атакуват място на елиминациите. Саудитска Арабия винаги изглежда като аутсайдер на Мондиалите и ще е чудо ако тимът успее да вземе точка в тази група. Групата ще е интересна и поради друга причината, а именно, че трима от четиримата, които ще участват на пети Мондиал се намират в група С - Лионел Меси - Аржентина и мексиканците - Гилермо Очоао и Андрес Гуадрадо. 

Първите мачове в групата ще се играят на 22 ноември, първо в 12:00ч. Аржентина и Саудитска Арабаия, а от 18:00ч. е двубоят Мексико - Полша. 

Мачовете ще се играят на стадионите в Лусаил, Доха и Ал Рян. 

Ето и пълната програма на група С:

22 ноември 12:00ч. Аржентина - Саудитска Арабия Лусаил

22 ноември 18:00ч. Мексико - Полша Доха

26 ноември 15:00ч. Полша - Саудитска Арабия Ал Раян  

26 ноември 21:00ч. Аржентина - Мексико Лусаил 

30 ноември 21:00ч. Полша - Аржентина Доха 

30 ноември 21:00ч. Саудитска Арабия - Мексико Лусаил  

Аржентина

Аржентинците са един от най-големите фаворити на Мондиала, а мнозина определят именно "гаучосите" за победител в Катар. Тимът обаче преживя доста спадове през годините и след ерата на Марадона успя да достигне само един единствен финал на Мондиала през 2014-а година. Тогава след много пропуски Аржентина загуби финала от Германия с 0:1 след продължения. Тимът беше и в голяма дупка и на местно ниво, където години наред не можеше да спечели Копа Америка, но все пак успя да го направи през миналата година и така Меси за първи път в кариерата си спечели и Копа Америка. Големият въпрос обаче остава ще успее ли Меси да стане световен шампион? Това е единственият трофей, който му липсва. Аржентина изглежда много силна в нападение, но определено има какво да се желае в защита и халфовете линия, което може да изиграе много лоша шега. Тимът отпада обикновено доста безславно в елиминациите и не е стигал до полуфинал от 1990г., когато загуби от ФРГ във финала. Големият проблем на аржентинците обаче си остава защитата и миналият Мондиал също показа това, след като тимът отпадна от Франция след загуба с 2:4.

В квалификациите Аржентина завърши без загуба, но и на шест точки от първия Бразилия. Любопитно е, че вторият двубой между двата отбора в пресявките така и не се играе и беше отменен. 

Националният селекционер Лионел Скалони е добре познато име и легенда на Депортиво Ла Коруня в най-силния периода на клуба. Играе още и за отбори като Лацио, Уест Хям, Майорка и Аталанта. Скалони започна като помощник в Севиля и Аржентина, преди през 2018-а година да поеме поста национален селекционер след отпадането от Франция на Мондиала. Скалони успя да се бетонира на поста, печелейки дългоочакваната Копа Америка през миналата година, а тази година спечели и първото издание на Финалисима - неофициалната Суперкупа на света между победителя от европейското и Копа Америка. 

Всички погледи отново са насочени към Лионел Меси и за пореден път той ще се надява да стане световен шампион, защото е много вероятно именно този Мондиал да се окаже и последния в знаменитата кариера на Бълхата. Меси е играчът с най-много мачове - 164 и най-много попадения - 90 за Аржентина. Меси е един от четиримата играчи, които достигнаха до пето Световно първенство. Аржентинците разполагат и с още доста класа и друга важна част от отбора ще е и Лаутаро Мартинес. Звездата на Интер показва все по-голямо влияние в отбора и определено би помогнал в тежки ситуации. Пауло Дибала ще пътува за Катар, но не е ясно дали ще играе в повечето от мачовете, защото играчът на Рома е контузен. Ако Аржентина обаче играе с триото Меси, Лаутаро и Дибала нещата стават доста сериозни в предни позиции. 

С присъствието на Дибала няма големи липсващи в състава на Аржентина, но от състава отпаднаха играчи с повече мачовете за отбора като Анхел Корея, Джовани Ло Селсо и Роберто Перейра. Донякъде изненадващо извън състава останаха и нападателите Джовани Симеоне и младата надежда на Манчестър Юнайтед Алехандро Гарначо. 

Аржентина е определена на второто място по шансове да стане световен шампион след Бразилия. Коефициентът на аржентинците е около 7. 

Ето пълния състав на Аржентина за Мондиал 2022:

Вратари: Емилиано Мартинес (Астън Вила), Херонимо Руй (Виляреал), Франко Армани (Ривър Плейт)

Защитници: Наюел Молина (Атлетико Мадрид), Гонсало Монтиел (Севиля), Кристиан Ромеро (Тотнъм), Херман Пецея (Бетис), Николас Отаменди (Бенфика), Лисандро Мартинес (Манчестър Юнайтед), Маркос Акуня (Севиля), Николас Таляфико (Олимпик Лион), Хуан Фойт (Виляреал)

Халфове: Родриго де Пол (Атлетико Мадрид), Леандро Паредес (Ювентус), Алексис Мак Алистър (Брайтън), Гидо Родригес (Бетис), Алехандро Гомес (Севиля), Енцо Фернандес (Бенфика), Есекиел Паласиос (Байер Леверкузен)

Нападатели: Анхел ди Мария (Ювентус), Лаутаро Мартинес (Интер), Хулиан Алварес (Манчестър Сити), Николас Гонсалес (Фиорентина), Хоакин Кореа (Интер), Пауло Дибала (Рома) и Лионел Меси (ПСЖ)

Полша 

В последните години поляците винаги се надяват на доста добро класиране и поне четвъртфинал на големи футболни форуми. Тимът обаче все не успява да го направи и повечето пъти отпада още в групите или на осминафинал. Естествено поляците са водени от голямата си звезда Робърт Левандовски, на който отново се възлагат големи надежди. Полша притежава и други класни играчи от топ 5 първенствата и определено е отбор, който може да размести пластовете в групата, но основната цел е отборът да продължи към осминафиналите. 

В пресявките поляците трябваше да играят бараж, за да достигнат до Катар. Те изкараха късмет около изваждането на Русия и почиваха в полуфиналния бараж, а в решителната битка победиха с 2:0 Швеция. 

Чеслав Михниевич е от треньорите, които може би нямаше да водят отбора си на Мондиала, но по стечение на различни обстоятелства това се случи. Специалистът замени Пауло Соуса, който изненадващо предпочете оферта от бразилския Фламенго и остави Полша преди баражите за Мондиала. Михниевич има дълъг стаж и води доста от основните отбори в клубния футбол на Полша. Бил е селекционер и на младежкия национален отбор, а любопитно е, че преди да поеме Полша беше доста коментиран и като нов наставник на българския Левски. 

Звездата на тима е Робърт Левандовски, който продължава да бележи и в Барселона, но определено нападателят не е очаквал да отпадне още в груповата фаза на Шампионска лига. Лева ще е доста амбициран за добро полско представяне в Катар. Поляците разполагат и с други класни футболисти като Ян Беднарек, Никола Залевски, Пьотр Жиелински и Аркадиуш Милик.

От играчите с повече мачове Карол Линети и Матеуш Клих отпаднаха от състава. С Полша беше свързан и единственият шанс на имаме представител от българското футболно първенство на Мондиала, но играчът на Лудогорец Якуб Пьотровски отпадна от разширения състав. 

Шансовете Полша да спечели трофея са оценени на 100. 

Ето пълния състав на Полша за Мондиал 2022:

Вратари: Войчех Шчесни (Ювентус), Бартломей Дронговски (Специя), Лукаш Скорупски (Специя)

Защитници: Ян Беднарек (Астън Вила), Бартош Бережински (Сампдория), Мати Кеш (Астън Вила), Роберт Гумни (Аугсбург), Камил Глик (Торино), Артур Енджейчик (Легия Варшава), Якуб Кивиор (Специя), Матеуш Ветеска (Клермон), Никола Залевски (Рома)

Полузащитници: Кристиан Белик (Дарби Каунти), Пшемислав Франковски (Ланс), Камил Гросицки (Погон Шчечин), Якуб Камински (Вофслбург), Гжегож Криховяк (Ал-Шабаб), Михал Шкораш (Лех Познан), Себастиан Шимански (Фейенорд), Дамиян Шимански (АЕК Атина), Пьотр Желински (Наполи), Шимон Журковски (Фоирентина)

Нападатели: Роберт Левандовски (Барселона), Аркадиуш Милик (Ювентус), Кжищоф Пионтек (Херта), Карол Свидерски (Шарлът)

Мексико 

Вечният участник на Мондиали извън Европа. Определено така можем да определим състава на Мексико. Тимът винаги е на Световно, но само два пъти достига до четвъртфинал и то на домашните Мондиали през 1970 и 1986г. Мексиканските фенове вече дори се шегуват, че става въпрос за прокоба, защото тимът отпада на седем поредни Световни първенства на осминафинал от 1994 до 2018-а. Предвид и групата обаче и наличието на Полша в нея Мексико определено този път не е толкова сигурен за мястото си дори на осминафиналите. Именно директният мач между Мексико и Полша най-вероятно ще реши второто място в групата. Мексико е единственият отбор на Мондиала, който ще разполага с двама играчи, за които това ще е пето поредно Световно първенство - вратарят Гилермо Очоао и 

Мексико завърши на второто място в квалификациите с равни точки с Канада, но канадците бяха с по-добри показатели.

Селекционерът Херардо Мартино или известен още и като Тата Мартино е човекът, който определено знае как спре Лионел Меси. Мартино е водил Меси в Барселона и аржентинския национален отбор. Мартино е бил още треньор на отбори от Южна Америка и Атланта от МЛС. 

Ървинг Лозано от Наполи е голямата звезда на мексиканците, които обаче разполагат и с още добри играчи като Хесус Корона, Раул Хименес, Ектор Ерера, Андрес Гуадрадо. 

В Мексико няма големи липси в състава. 

Шансовете мексиканците да вдигнат трофея са оценени на 100. 

Пълният състав на Мексико за Мондиала: 

Вратари: Гилермо Очоа (Америка), Алфредо Талавера (Хуарес), Родолфо Кота (Леон)

Защитници: Ектор Морено (Монтерей), Хесус Гаярдо (Монтерей), Нестор Араухо (Америка), Сезар Монтес (Монтерей), Хорхе Санчес (Аякс), Герардо Артега (Генк), Хесус Ангуло (УАНЛ), Кевин Алварес (Пачука), Йохан Васкес (Кремонензе) 

Халфове: Андрес Гуадрадо (Бетис), Ектор Ерера (Хюстън Динамо), Едсон Алварес (Аякс), Орбелин Пинеда (АЕК), Уриел Антуна (Крус Асул), Ерик Гутиерес (Аякс), Карлос Родригес (Крус Асул), Роберто Алварадо (Гуадалахара), Луис Ромо (Монтерей), Диего Лайнес (Брага), Ерик Санчес (Пачука), Луис Чавес (Пачука)

Нападатели: Раул Хименес (Уулвс), Хесус Корона (Севиля), Ървинг Лозано (Наполи), Анри Мартин (Америка), Алексис Вега (Гуадалахара), Роджелио Мори (Монтерей), Сантиаго Хименес (Фейенорд)

Саудитска Арабия 

Саудитска Арабия ще участва на второ поредно Световно първенство, но тимът отново влиза като тотален аутсайдер в групата и успех на саудитите определено ще е изненада, имайки предвид и групата, в която се. На миналия Мондиал в Русия обаче Саудитска Арабия записа първия си успех на Мондиал от 1994г. и победи не кой да е Египет. Самото участие на отбора на такъв форум си е успех. Саудитите дебютират в САЩ 1994г. и след това играят в четири поредни Мондиала, преди да има пауза от два поредни - 2010 и 2014. 

В квалификациите отборът показа, че не е никак случаен и успя да спечели групата си в конкуренцията на отбори като Япония и Австралия. Саудитите минаха с една точка японците и с цели 8 Австралия. 

Селекционерът Ерве Ренар е французин, който може да се каже, че един от най-екзотичните треньори. Той е водил и отбори като Ангола, Замбия, Мароко, Кот д'Ивоар. Във Франция е бил начело на Сошо и Лил. 

Всички играчи на отбора играят в местния шампионат в Саудитска Арабия, а основните погледи са насочени към Салех Ал-Шехри, от който се очаква да вкарва голове. 

За големи липси в отбора не може да се говори, но може би е интересно, че отборът беше единственият, в който имаше допинг. Фахд ал Моуалад, който е сред основните играчи даде положителна допинг проба точно преди обявяването на състава и той беше заменен от Науаф Ал Абед.

Съвсем логично Саудитска Арабия заедно с Коста Рика са определяни за най-големите аутсайдери на турнира с коефициент 1000. 

Пълният състав на Мексико за Мондиала: 

Вратари: Мохамед Ал-Оваис (Ал Хилал), Мохамед Ал Рубайе (Ал Ахли), Наваф Ал Акиди (Ал Насър)

Защитници: Ясер Ал Шахрани (Ал Хилал), Мохамед Ал Брейк (Ал Хилал), Али Ал Булаихи (Ал Хилал), Султан Ал Гханам (Ал Насър), Сауд Абдулхамид (Ал Хилал), Абдулелах Ал Амри (Ал Насър), Хасан Тамбакти (Ал Шааб), Абдулах Мади Ал (Насър)

Халфове: Науаф Ал Абед (Ал Шааб), Салем Ал Давсари (Ал Хилал), Салман Ал Фараж (Ал Хилал), Абдула Отаиф (Ал Хилал), Хатан Бахебри (Ал Шааб), Мохамед Кано (Ал Хилал), Абдулах Ал Малки (Ал Хилал), Сами Ал Нажей (Ал Насър), Али Ал Хасан (Ал Насър), Насер Ал Давсари (Ал Хилал), Рияд Шарали (Абха), Абдулрахман Ал Абду (Ал Итихад)

Нападатели: Фирас Ал Бурайкан (Ал Фатех), Салех Ал Шехри (Ал Хилал), Хаитхам Асири (Ал Ахли)