БСП ще сезира Еврокомисията за концесията на Летище София, като посочва в 28 страници аргументи за потъпкване на европейското право. Докато чакат отговора от Брюксел, социалистите изпращат и писмо до премиера Бойко Борисов, в което го призовават да спре процедурата, докато ЕК се произнесе. 


Това обяви зам.-председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски на пресконференция. Той изреди някои от пунктовете, по които червените атакуват концесията като държавна помощ.

"В радиус от 100 км от летище София никой друг концесионер няма право да изгражда летище. Разбирате, че това дава предимство на бъдещия концесионер в рамките на 35 г. плюс още 18 г., ако бъде продължена", коментира социалистът.

 По думите му така София трябва да остане с едно-единствено летище, без оглед на нуждите си за в бъдеще. Според него предоставена държавна помощ е и отчуждаването на терени, които не са в обхвата на концесията, да се приспадат като капиталови разходи на бъдещия концесионер.

Третият аргумент е, че ако държавата направи квалифицирана законодателна промяна, която засяга бъдещия концесионер, ще му бъде признавана отново като капиталови разходи. Това е отново предимство пред другите конкуренти и летищни оператори, смята Свиленски. 


ГЕРБ е най-антиевропейското правителството, обобщи Елена Йончева по повод отпуснатите 1,35 млрд. на строителни компании без обществена поръчка за строежа на автомагистрала "Хемус".

"Лицето, което стои зад Гинка Върбакова, същото лице ли е това, което стои зад "Автомагистрали", попита от своя страна Елена Йончева по адрес на Стоян Беличев. Това е схемата за голямото ужилване на българския данъкоплатец, заключи тя по повод отпуснатите 1,35 млрд. лв. за строителните фирми за строежа на 134 км от магистрала "Хемус".