Първо да загубиш ръката си, а след това и любимата жена. После да лежиш осем години в затвора за убийство, което  не си извършил. И да не губиш вяра, че истината един ден ще излезе наяве.Това е историята на Владимир Илиев, който иска шанс да докаже невинността си. Криминалисти от Велико Търново вече са направили първата крачка към това след повторно разследване преди три месеца.Полицаите смятат, че са разкрили истинския извършител на убийството, заради което Илиев е зад решетките.  Справедливостта най-после да възтържествува, се надява и майка му Димитринка.

Владимир навърши на 19 февруари 41 години. Той е бил обещаващ музикант, свирел на йоника, но на 26 години катастрофира тежко и губи едната си ръка. Пет години по-рано оцелява след 10 дни в кома. Тогава пак катастрофира с мотора си, след като е заслепен от кола.

Малко по-късно е зарязан и от приятелката си, с която са неразделни осем години. Това го хвърля в депресия. Тогава започва да посяга към чашката, което го сближава с неговия съселянин от Куцина Йордан Йорданов, известен с прякора Даньо Лудия заради сприхавия си характер.  Именно смъртта на Йорданов в крайна сметка праща зад решетките Владимир.

На 1 ноември 2010 година 54-годишният мъж е намерен късно вечерта в локва кръв пред дома му.  Починал е заради тежки травми по главата и тялото след удари с тъп предмет.

По-рано през същия ден Владимир и Йордан се скарват в местната кръчма. До бой не се стига, но всички посетители стават свидетели на скандала. Причината за него е, че сакатият мъж иска Даньо Лудия да му върне борча от 120 лева, колкото е инвалидната му пенсия.  

Затова, когато трупът на Йорданов е намерен, сред задържаните 15 души е и Илиев. Когато го прибират от дома му той не подозира, че Даньо е мъртъв. Разбрал само, че е ударен лошо.

Следват дълги разпити, в края на които на инвалида, който е и диабетик, вече му призляло. Настоявал да го пуснат вкъщи, но разпитващите му обещали да го освободят, ако признае, че са се скарали с Даньо Лудия и го е ударил.

Владимир се съгласява, което го превръща в обвиняем за престъплението. По-късно той се отрича от това признание и казва, че му е изтръгнато под натиск от разследващите в Полски Тръмбеш. Всички обаче бързат да обявят убийството за разплетено, а случаят за приключен.

Според прокуратурата във Велико Търново Илиев, макар и с ампутирана ръка, пребил до смърт Даньо Лудия заради борча.  Двамата се срещнали вечерта на 1 ноември, били пияни и се скарали за неуредения дълг. В яростта си Владимир започнал да удря с все сила жертвата с твърд предмет с едната си ръка, докато  той издъхнал, пише в обвинителния акт.

Въпреки, че не е открито оръдието на убийството, а ДНК-експертизата от кръвта по дрехите на Владимир се оказва от петел, едноръкият мъж е обвинен за смъртта на Йорданов. Окръжният съд във Велико Търново след разпити на свидетели и няколко експертизи обаче решава, че Илиев е невинен.

 Следва протест на прокуратурата и в крайна сметка  апелативните магистрати го осъждат. „До последно синът ми не вярваше, че ще влезе в затвора невинен”, признава майка му Димитринка.

 През 2013 година Върховния касационен съд обаче потвърждава 12-годишната присъда, постановена от Апелативния съд във Велико Търново. Той трябва да плати също 240 хиляди лева на близките на убития. Илиев е пратен да излежава тежкото наказание в затворническо общежитие „Атлант“ в Троян.

Родителите и адвокатите на Владимир смятат, че още в досъдебната фаза грубо са погазени правата му. През 2013 г. защитниците на Илиев сезират съда в  Страсбург с искане цялото наказателно производство да се преразгледа отначало. Самият Владимир пише десетки жалби от килията за ново разследване.  Сред аргументите в негова защита е, че справка от мобилния оператор показва, че в момента на убийството телефонът на Илиев не е бил близо до дома на Йорданов.

 Близките му през цялото време отчаяно се опитват да докажат,  че истинският убиец е на свобода. Хората в Куцина пък веднага след убийството подозират, че до смъртта на Йордан Йорданов може да се е стигнало заради любовен триъгълник.

Всички в селото са наясно, че 38-годишната Мария Илиева, с която Даньо Лудия живее, е била пребивана и тормозена постоянно от него. Публична тайна е също, че към момента на престъплението, тя е имала интимна връзка с англичанина Малкълм Райс Шейн, който закупил няколко къщи в района. Чужденецът наемал Йорданов, който бил фаянсаджия, за ремонтите. Така се запознал и с младата му жена, с която си допаднали.

Двамата не крият отношенията си и само дни след смъртта на съпруга си, Мария заживяла с Шейн в дома на убития. Скоро им се родили две деца. Сега англичанинът и Мария продължават да живеят в къщата, на чиято фасада има паметна плоча на убития Йордан.

Полицията проявява интерес към тях едва в края на 2018 година, малко след като Илиев пуска поредната жалба, този път до криминалистите във Велико Търново. Полицаите  решават да проверят версията му, още повече, че някои факти, пренебрегнати в началото на разследването, се набиват на очи.

Така 8 години по-късно вдовицата на Даньо Лудия и новият й  съпруг Малкълм са привикани на разпит.  Двамата са изправени пред детектор на лъжата. Пръв не издържа британецът. И прави пълни самопризнания, че е извършил убийството. Пред полиграфа и Мария признава, че е съучастник в престъплението. Така става ясно, че в нощта на убийството двамата имали уговорка да се видят пред дома на Мария и Йордан. По това време Лудия се прибирал от някъде толкова пиян, че се свлякъл и паднал на пейката пред къщата.

Мария се прибрала в къщата, а Шейн признава, че е грабнал дървен кол и пребил съперника си. Съобщава и точния брой удари, които му нанася- три. После се качил в колата си и потеглил към Велико Търново. По пътя  изхвърлил пръта, с който извършил убийството, край село Самоводене.

Няколко дни след направените самопризнания Мария и Шейн обаче се отричат от тях. В прокуратурата англичанинът твърди, че е подложен на натиск и бил „изгубен в превода”. Пред свои близки двамата с Мария споделили, че ужасно се страхуват да не влезнат в затвора и се надяват да се измъкнат.

Заради отказа от направените първоначално признания Окръжната прокуратура във Велико Търново засега отказва да възобнови делото. Върховният касационен съд също се въздържа от възобновяване, но разпорежда делото  да се върне в Окръжния съд във Велико Търново. По скандалния случай вече е сезиран главният прокурор.

Според криминалния психолог и експерт по полиграфски изследвания Тодор Тодоров поведението на Мария и Малкълм пред детектора на лъжата и последвалите признания категорично сочат тяхната вина.

 „Никой не признава с толкова подробности нещо, което не е извършил. За мен това убийство е разкрито, но разследващите трябва да си свършат работата и да го докажат”, коментира пред  TrafficNews.bg Тодоров.

Министерството на правосъдието отказа на екипа ни да се срещнем с Илиев в затвора. Потърсихме и очакваме  коментара и на Главна прокуратура по случая.

Владимир Илиев споделил с близките си, че се надява скоро да излезе на свобода, а историята му да стане пример за куриозите на родното правосъдие. Майка му също продължава да вярва, че справедливостта ще възтържествува.

„Съдиите съдят, но Господ наказва. Чудя се на Мария и англичанина как спят спокойно, когато знаят, че заради тях невинен човек гние в затвора. Истината обаче рано или късно ще излезе наяве”, убедена е Димитринка.

А ние трябва да си припомним едно от основните правила в наказателното право: подобре сто виновни на свобода, отколкото един невинен в затвора.

 

TrafficNews разкри: Разследваните за убийството в Куцина – избягаха в Лондон!? ВИДЕОБританецът Малкълм и българката Мария са излетели на 18 февруари от Летище "София"

Владо от Куцина пред TrafficNews: Истината ще ме извади от затвора, бегълците Майкъл и Мария са убийците ВИДЕОКак човек с една ръка може да пребие до смърт два пъти по-едър мъж, пита адвокатката на затворника

Кой и как набеди Владо от Куцина за убиец? Изповедта му пред TrafficNews от затвораПо-важно е да докажа, че съм невинен, отколкото да изляза на свобода, казва музикантът