„Без да имам вина и без никакви доказателства ме вкараха в затвора. Когато е станало убийството на Даньо Лудия, аз изобщо не бях близо до дома му, а на бензиностанцията”.  Това заяви по телефона едноръкият музикант Владимир Илиев, който вече осма година е зад решетките заради присъда за убийство на неговия съселянин от Куцина Йордан Йорданов.

TrafficNews.bg вече разказа, че възобновеното преди три месеца разследване от криминалистите във Велико Търново разкри като извършители на престъплението вдовицата на жертвата Мария и настоящия й съпруг Малкълм Шейн, наричан от местните Майкъл.

Накупилият няколко къщи у нас британец и жена му направиха признания след тест пред детектора на лъжата и описаха подробности от убийството, извършено на 1 ноември 2010 година. Впоследствие обаче двамата се отказаха от показанията си, а след това TrafficNews.bg разкри, че са напуснали България.

„Надявам се Майкъл и Мария да си получат заслуженото. Те избягаха, защото рано или късно истината ще излезе наяве”, заяви още Владо, който е с ампутирана ръка след катастрофа. Затворникът се надява прокуратурата да възобнови делото и
най-после той да излезе на свобода.

Илиев е убеден, че съселяните му от Куцина са наясно, че той е невинен още от самото начало. Същото твърди и неговият баща Тодор Илиев, който е възмутен, че Мария и семейството й са превърнали сина му в изкупителна жертва. 

„Познавам я от малка, за рождени и именни дни тя и техните винаги са били на масата ми. А сега се правят вече, че Владо е убиец, а пък те невинни. Те много добре знаят, че Мария е виновна”, гневи се бай Тодор.

 И разказва най-шокиращата история, чута от негови съселяни. Според тях само 6 месеца след смъртта на по-възрастния с двайсетина години Йордан неговата вдовица Мария играела кючек на масата по време на веселба с новия й съпруг Малкълм.

Ако бащата на Владо е убеден във вината на вдовицата и британеца, то родителите на Мария - Елка и Йордан Илиеви са категорични в обратното. Според тях дъщеря им не е избягала и ще се прибере от Англия на 27 февруари. През март трябвало да си дойде и Малкълм. За Владо също са убедени: „Той, ако е невинен, няма да бъде в затвора”.

Адвокат Лили Матева, която защитава Владимир Илиев, твърди, че от самото начало е била убедена, че нейният
довереник не е извършил убийството. Според нея става въпрос за фрапантна съдебна грешка.  До нея се е стигнало въпреки категоричното становище на Окръжния съд във Велико Търново, който оправдава Владимир. На следващите инстанции обаче се стига до обрат и осъдителна присъда.  

„Впоследствие Апелативният съд и ВКС не са погледнали достатъчно сериозно и не са мотивирали своите съдебни актове
по начина, по който би трябвало да го направят като анализират всички доказателства, така като го изисква законът”, твърди адвокатката.

Според нея по време на разпита на следващия ден след престъплението музикантът е бил заблуждаван, че Даньо Лудия
е пуснал жалби срещу него, но е жив и е в другата стая. Затова разследващите уговаряли Илиев да каже
че са се сбили, пък после те са приятели и ще се оправят. 

Владо е разполагал само с пет минути, в които след като е привлечен като обвиняем е трябвало да организира защитата
си, което е крайно недостатъчно. Версията, че музикантът е размазал с удари главата на своя съсед пък изглеждала напълно несъстоятелна, твърди още Матева.

 „Сами разбирате, че той има една единствена ръка, дясна. Освен това, той е около 60-70 кг, а убитият е два пъти по-едър от него”, обяснява адвокат Лили Матева. Начинът, по който е извършено убийството също подсказвало, че става въпрос за престъпление от страст, но тази хипотеза изобщо не е разследвана в началото.

При разследването се подминава и лъжата на Малкълм Шейн, че във фаталната вечер не е бил в Куцина, а във Велико
Търново. Според мобилния оператор телефонът му е засечен именно в района на убийството.

Направените самопризнания от Мария и Малкълм Шейн са законен повод за образуване на досъдебно производство, казва
адвокатката, която очаква обрат по делото. „Това са малко повече от 8 години, които са взети от живота на този човек. В крайна сметка се надяваме, че справедливостта ще възтържествува и прокурорите ще имат смелостта и мъжеството да разкрият истинския извършител”, заявява адвокат Матева.

Очаква се до месец Апелативна прокуратура във Велико Търново да се произнесе дали делото „Куцина” ще бъде
възобновено. Това следва да бъде и решителната стъпка за дълго чаканото възмездие от Владимир Илиев и близките му.

TrafficNews разкри: Разследваните за убийството в Куцина – избягаха в Лондон!? ВИДЕОБританецът Малкълм и българката Мария са излетели на 18 февруари от Летище