Първият звънец на новия парламент ще удари днес точно в 10.00 часа. С него ще започне мандата на 44-тото Народно събрание, което бе избрано на изборите на 25 март.  По традиция най-възрастният депутат ще открие заседанието. Това е журналистът Тома Томов, който влезе в парламента през гражданските квоти на БСП.

След звънеца новите 240 народни представители ще положат клетвата си, като изрекат думите - "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвените листове. В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз. По традиция парламентарните групи ще направят изявления от парламентарната трибуна, а след това се пристъпва и към избора на председател. 

ГЕРБ има най-много депутати - общо 95. След нея с 80 депутати се нарежда БСП, която удвоява броя на представителите си спрямо предишния парламент.
 
27 депутати  има коалиция "Обединени патриоти". 26 - Движението за права и свободи (ДПС). Последната политическа сила в новия парламент е партията на Веселин Марешки - ВОЛЯ, с общо 12 депутати.

Очаквайте подробности от първия ден в Народното събрание!