Кандидатът за премиер Асен Василев върна мандата на президента Румен Радев за съставянето на правителство. Съпредседателят на ПП каза, че не  са успели да съберат нужната подкрепа, за да излъчат правителство.

С приемането на мандата Румен Радев заяви, че преди 1 година гражданите са излезли по площадите и се гласували с надежда, че България може да се управлява по друг начин.

„Въпреки оттегления кредит на доверие, не може и не трябва да се изчерпва стремежа за прозрачно и отговорно към гражданите управление. Мисията да променим страната е исторически и всички българи, заедно може да го постигнем”, каза Радев. Той благодари на тези от тях, които са работили в интерес на родината и каза, че институциите могат да постигнат резултати, ако на първо място се поставя националния интерес.

Държавният глава призова правителството да подготви  законите, които са необходими за Плана за възстановяване и устойчивост, за да не губи Българи средства. Следващата седмица той ще  обяви кога ще  връчи втория мандат на ГЕРБ и призова правителството да оползотвори това време правилно.