Иван Тотев, Здравко Димитров и Стефан Стоянов – това са трите имена, измежду които ще се реши кой да бъде кандидатът за кмет на Пловдив от управляващата партия, научи TrafficNews.bg. Зад всяко едно от имената стоят лобита, които събират нагласи и проучвания, кой би бил най-подходящият следващ кмет на втория по големина град.  

Ако имената на Тотев и Димитров не са изненада, то това на зам.-кметът по образование Стефан Стоянов определено разбуни страстите в политическата централа на партията. На практика всички структури на ГЕРБ са плътно зад кмета Иван Тотев, като те настояват той да се яви за трети път на избори и да ги спечели.

През годините като кмет Тотев  успя да овладее всички партийни структури под тепетата.  В момента начело на районните организации са доверени до него хора, като той успя да изчисти всички подривни елементи  в тях. Така например всички хора около Здравко Димитров бяха изключени от партията, когато той направи инициативния комитет за кандидатурата му като кмет. Тогава по настояване на Бойко Борисов, самият Димитров не бе изключен от партията.

На практика най-силното лоби на Зико е именно в София в лицето на доверените до премиера хора.  Именно и на това се надява Димитров, тъй като кандидат-кметовете се утвърждават от Изпълнителната комисия  на ГЕРБ като последната дума има Борисов.

Името на Стефан Стоянов като потенциален кандидат-кмет на Пловдив се спряга сериозно от няколко месеца. Въпреки че той е втори мандат е част от управленския екип на ГЕРБ в Пловдив, Стоянов не е член на партията. Бащата на Стефан Стоянов – Емил бе евродепутат от ГЕРБ, а чичо му Петър Стоянов все още една от най-влиятелните личности в СДС. След като двете формации се обединиха за евровота,  кандидатурата на Стоянов може да бъде изтъкната като  успешната симбиоза между формациите, която намира изражение в „най-синия” град на България.

Не бива да се забравя, че Иван Тотев  на няколко пъти изтъкна, че не е взел решение дали иска трети мандат, а изказванията му могат да се определят на човек, който няма да е във властта след местните избори. Въпреки това една кандидатура на Димитров и Стоянов биха били посрещнати на нож от факторите в партията в Пловдив, което също не е без значение.

Срещу кандидата на ГЕРБ се очаква кандидатурата на Славчо Атанасов.  Депутатът активно провежда своята предизборна кампания, като не отрече, че ще се яви на изборите, под условието – „ако Иван Тотев, отново се кандидатира”. Сигурно е обаче, че който и да спечели номинацията на ГЕРБ, Атанасов ще е кандидат-кмет.

Все по-възможно е обаче бившият кмет да бъде кандидатура единствено на НФСБ. Формацията на Валери Симеонов и ВМРО ще се явят отделно на изборите на 26 май. Престрелките между местните структури пък продължават, а действията им показват, че двете основни партии в Патриотичния фронт гледат в различни посоки.  Не е изключено Борислав Инчев или Александър Сиди да бъдат кандидат-кметове на града, за да може да привлекат повече гласове за листата им за Общинския съвет.

Другият „вечен” кандидат-кмет Дани Каназирева се готви отново да влезе в тройката, което да е подсилено с голяма група в Общинския съвет. Единственото проучване, което досега бе показано публично бе на агенция „Неохрон” на Николай Близнаков. Той определи Каназирева като скрития фаворит за балотаж, но проучването бе повече от ясно, че е направено с насоки към „Съюз за Пловдив”.

Вътрешнопартийните проучвания на ГЕРБ и БСП показват, че засега социалистите имат всички шансове отново да са трета политическа сила в Пловдив, от друга страна към днешна дата балотажът ГЕРБ/Славчо Атанасов е сигурен.

Най-вероятно кандидат-кмет на БСП ще е Николай Радев, който трябва да консолидира червения вот. На последните избори червените взеха едва пет места в местния парламент, а Георги Гергов завърши четвърти. Най-голямата борба на социалистите ще е да си вземат „техните” гласове, тъй като много от потенциалните избиратели на социалистите припознават Славчо Атанасов като техен кандидат.

Малко вероятно е в борбата между четиримата кандидат-кметове да пробие друга номинация. „Демократична България” вероятно ще заложи на Йордан Иванов, а”Кауза Пловдив” на Георги Титюков. Тяхната цел ще е влизането в местния парламент с максимален брой общински съветници.

Така към днешна дата сигурните кандидат-кметовете са Славчо Атанасов и Дани Каназирева. След анализа на евровота, двете основни политически сили ще започнат и сондажите за кметовете си по общини. Не е изключено кандидатите и на двете партии да станат в последния момент – през септември, два месеца преди реалния вот.