Скъпи ли са ремонтите в Пловдив? Защо на всяка сесия се вадят и слагат различни средства от бюджета за реконструкции? Колко от капиталовата програма и тази за Пловдив 2019 е изпълнена?

Това бяха основните въпроси, които предизвикаха остър дебат в местния парламент. Слави Георгиев и Дани Каназирева подеха канонадата от въпроси към администрацията, по време на точката за изменение на бюджета.

Съветникът от Патриотичния фронт попита защо се залагат 1 милион лева за площад пред Голямата базлика. Има ли одобрен проект и какво ще представлява той. По думите му на всяка сесия се залагат различни суми за инфраструктурни проекти, без да има ясна визия и количествено-стойностни сметки, а след това отново се разпределят някакви суми за различни проекти. Той даде пример с градския стадион - как са били гласувани 100 000 лева, а сега се оказва, че трябват 24 хиляди лева.

„Благодаря Ви колеги! Осъзнахте, че стадион „Пловдив” може да се направи за мачове в „А” група без да струва баснословни суми”,каза Георгиев. Репликата му беше към ГЕРБ, тъй като по време на предишния мандат, Славчо Атанасов бе предложил държавата да отпусне 20 милиона лева за реконструкцията на стадион „Пловдив”, за да може той да приема футболни срещи и различни събития. Тогава обаче общинските съветници бламираха предложението на Атанасов и заложиха над 100 милиона лева за реконструкция.

Дани Каназирева пък запита защо за реконструкцията на подлеза на „Гладстон” са били заложени 7 милиона лева, а сега гласуват 5 милиона. Каназирева се ядоса, че на сесията го няма Димитър Кацарски, който е вносител на предложението. Председателят на Общинския съвет Савина Петкова пък я контрира, че тези въпроси се задават на постоянните комисии на местния парламент. Това предизвика гнева на лидера на „Съюз за Пловдив”, което принизи страстите и започна устна престрелка между двете дами, в която се включи и Пепа Деведжиева.

Все пак отговор на въпроса даде Георги Титюков, който заместваше Кацарски. Спортният зам.-кмет обясни, че намаляването на парите и отмяната на обществената поръчка за подлеза, е заради ремонта на площад „Централен”. Вероятно ще бъде пусната обща обществена поръчка, като подлезът ще се ремонтира само в частта, непосредствено под площада.

Вторият екшън в местния парламент настъпи при дебата нужни ли са 2 милиона лева за ремонта на настилките в Тютюневия град. Слави Георгиева отново запита защо ще се инвестира такава сума в тази зона, при положение, че там са частни имоти и така не се ли облагодетелстват частници.

„Каква е разликата между улицата пред Тютюневите складове и улицата пред дома на Слави Георгиев? И на двете места  имотите са частни, а улиците общински”, контрира го Гошо Къчков от ГЕРБ.

Костадин Гаров от Патриотите пък бил направил собствено проучване, според което всички настилки в зоната на Тютюневия град са около 30 000 кв.м. Ако те са били направени с паваж, каквото бе неговото предложение, щели да струват по 20 лева на кв.м. Това била пазарната цена на пренареждането на паветата. Така цялата зона щяла да излезе 600 000 лева, вместо 2 милиона лева.

Съветниците от ГЕРБ заявиха на Костадин Гаров, че тези сметки са несериозни и не се правят така с бакалския тефтер.

По време на дебатите продължиха да прехвърчат искри, като в спора се включиха и съветниците от БСП.

Божидар Здравков от ДСБ обаче здраво скастри колегите си. Той заяви, че е нелепо дебатите в Общинския съвет,  който представлява 370 000 пловдивчани, да бъдат толкова принизявани.  Той призова съветниците да се държат по-възпитано и да покажат защо именно те представляват интересите на своите съграждани в местния парламент.

В крайна сметка местният парламент гласува промяната на бюджета. В решението бе записано, че за реконструкцията на подлеза на улица „Гладстон” се дават 5 милиона лева.

От спестените пари, 500 000 лева от тях ще отидат за ремонти в район „Южен” и жилищно строителство. По искане на Борислав Инчев му бяха дадени 60 000 лева за запълване на дупки по основните булеварди в Кючука. Още 150 000 лева бяха дадени за завършването на ремонта на детска градина „Ралица” в квартал Коматево. Останалите 290 000 лева ще бъдат сложени в неотложните разходи по текущи ремонти в Пловдив.

От 7-те милиона, дадени от Правителството за Европейска столица на културата, 2 милиона ще бъдат дадени за подмяна на уличните настилки в зоната на Тютюневия град, а 1 милион лева за изграждането на площадното пространство пред Голямата базилика.