Сериозни дебати предизвика предложението от зам.-кмета Илия Кирчев за бюджетната прогноза на Пловдив до 2023 г. Въпреки че тя бе приета с 30 гласа „за”, 12 „въздържали се” и 1 „против”, във въздуха увиснаха основните въпроси по какъв начин ще се разходва готвената кредитна линия от Община Пловдив за 120 млн. лева. На базата на кредитната линия в прогнозата е записано, че дълговете на Община Пловдив към 2023 г. ще нараснат до 115 млн. лева.

Зам.-кметът по финанси Илия Кирчев заяви, че това решение стъпва на предишното от декември, когато Общинският съвет упълномощи кмета да преговаря за големия заем. Дали обаче той ще бъде теглен, ще се реши след общественото обсъждане и последващото решение на местния парламент. По думите  на Кирчев обслужването на заема по никакъв начин няма да наложи вдигането на местните данъци и такси, тъй като изплащането му ще бъде сходно с това, което се изплаща в момента за обслужването на различни задължения на общината.  Той дори е на мнение, че разходите ще паднат, тъй като ще има по-малко лихви за погасяване.

Кирчев даде пример с 30-милионния заем, теглен от Иван Тотев, който на финала ще струва 42 млн. лева в бюджета на Пловдив. По думите му, такъв кредит трябва да бъде теглен, за да може градът да се развива, да се изграждат инфраструктурни обекти, за да се привличат повече хора и инвестиции в Пловдив.

Слави Георгиев остро възрази на Кирчев, като заяви, че според логиката му, трябва да се изграждат тези инфраструктурни обекти, за да се привличат повече хора, а строителните предприемачи да продължават да презастрояват града. По думите му,  в момента Пловдив е пренаселен, а с тези малки граници на общината, тя не може да издържи привличането на повече хора. Още повече, че масово новодомците не се регистрират в Пловдив и не плащат данъци и такси дълги години. Според него привличането на повече хора към Община Пловдив може да бъде възможно едва когато тя се разшири към „Марица” и „Родопи” и се изгради общ устройствен план на целия англомерат.

Владимир Кисьов опонира на Слави Георгиев, че той иска да върне едни други времена, в които е имало жителство и се е ограничавало движението на хора, а освен икономически, тези проекти ще имат и екологичен ефект.

Други общински съветници от опозицията също възразиха срещу готвения огромен дълг, като изказаха опасения, че къмтози момент не е ясно за какво биха били изразходвани те.

Очаквайте подробности!