Два месеца остават до очакваната смяна на правителството. Плановете са на 6 март ротацията да бъде задействана и кабинетът „Денков” да подаде оставка, за да предаде щафетата на следващия премиер - Мария Габриел. До тази договорка се стигна след тежки преговори между първите две политически сили и отказа на ПП-ДБ да подкрепят кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС. Така тогава първите подкрепиха вторите. А сега очакванията са, че от ПП-ДБ ще върнат жеста на ГЕРБ за мандатите.

Седем месеца след началото на 102-то правителство вече все повече се говори за предстоящата ротация. От редиците на ГЕРБ излезе сигнал, че следващият кабинет ще бъде с техен мандат, а не с този на ПП-ДБ. Ход очакван и логичен както според конституционалисти, така и според политолози.

„Ако стъпим на онова, което беше казано - премиер на ПП-ДБ ще е Николай Денков, а на ГЕРБ - Мария Габриел, то логика влече Мария Габриел да получи проучвателен мандат от името на групата на ГЕРБ-СДС”, обясни доц. Наталия Киселова.

„Не виждам никакъв смисъл да се удължава процедурата с втория мандат, най-нормално е това да стане с мандата на ГЕРБ-СДС с министър-председател по споразумение”, обясни Димитър Ганев от „Тренд”.

Разговори за мандати - няма, контрира съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванова. Пред БТА Иванов коментира, че това е въпрос на преговори, които още не са проведени. И такъв разговор няма към момента. За да се стигне до ротацията, първо трябва премиерът Николай Денков да подаде оставката на кабинета.

„Тъй като конституцията не урежда въпроса с ротацията, министър-председателят трябва да подаде оставка на правителството. След това да бъдат проведени консултации от президента и той ще връчи мандата на първата политическа сила”, обясни доц. Киселова.

Конституцията не указва срок, в който президентът да проведе консултациите.

„Президентът няма срок, но ако от страна на партиите има принципно съгласие, няма причина да бави, но ако има разногласия между парламентарните групи, държавният глава може да се възползва от това”, обясни доц. Киселова.

Смяната на премиера се очаква да доведе и до смяна на министри.

„Категорично ще има смяна на министри. Представители и на ГЕРБ, и на ПП-ДБ дават такава заявка. Колко и кои е рано да се каже. Разбира се там, където има натрупано социално напрежение вероятно ще са сред смените”, каза Димитър Ганев.

За това, че смяна на министри е възможно да има намекна и Лена Бориславова от ПП. В интервю за БНР Борислова заяви, че има министерства, в които работата можело да върви и с по-големи темпове. За смяна на министри говори отдавна и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. На 2 януари той подчетра, че ще се направи анализ на работата на всеки и ако се наложи, ще има смени.

Сред министрите, към които последните месеци има напрежение от страна на ГЕРБ са този на спорта - Димитър Илиев, както и към здравния министър Христо Хинков. А сигурната рокада ще бъде в образователното ведомство, където като титуляр ще се върне Николай Денков.

Денят, който е посочен за тази безпрецедентна за българския политически живот ротация, е 6 март. Но реално това е процедура, която изисква няколко стъпки. Първо настоящото правителство трябва да подаде оставка. След това тя трябва да бъде гласувана. Следват нови консултации при президента и връчване на проучвателни мандати в рамките на настоящото Народно събрание. По конституция първият мандат отива при най-голямата политическа група в парламента - в случая тази на ГЕРБ/СДС.