-Г-н Петков, защо евроизборите продължават да се усещат като нещо далечно и недотолкова важно за българина? Какво значение имат тези избори за България?

-Изборите имат огромно значение, защото убеждението на Коалиция за България е,че България и Европа са едно цяло, а има достатъчно важни причини,  поради  които хората да излязат и да гласуват.

На първо място досегашните ни евродепутати са негодници!  Те не се отчитат за работата си, не общуват с гражданите, не информират за работата на Европейския парламент.  За  българина Брюксел е нещо далечно - като начин на вземане на решение и технология на властта. Основната вина за това е и на евродепутатите и на институциите у нас. Ние не обсъждаме в Народното събрания решенията в Европа, които касаят България.

-Може би пакетът „Мобилност“  за първи път вдигна завесите над нещата, които се случват в Брюксел. Много от евродепутатите си приписват заслугите за неговото замразяване.

-Пакетът „Макрон“ е символ на провала, защото всички проспаха две години. Той  можеше да бъде спрян още от правителството, от министъра на транспорта,  от евродепутатите чрез редица инструменти, които имат.

Накрая по един грозен и манипулативен начин започнаха  да обясняват как ще се борят. Един от тях дори стигна до там да се вози в ТИР. Ние не сме те пратили да се возиш в ТИР, ти трябва да защитаваш българския държавен интерес. Това опростачване  на поведението на евродепутатите води до този скептицизъм.

От друга страна е самият Европарламент, за съжаление, той не отговаря на очакванията и това наслагва евроскептицизъм. Недопустимо е начело на Европа да бъде най- скъпоплатеният пияница в света. За всички е видно, че  Жан-Клод Юнкер е жалка фигура, но странното е, че  нито един евродепутат не поиска неговата оставката. Този човек петни името на най-доброто място за живеене в света. Ние търпим събитие като Юнкер, което позори Европа и институциите.  Резултатът е ясен - заради всичко това се създават и фашизоидни организации в Европа. Не трябва да си затваряме очите за това.

-Трябва ли да се промени Европа и как?

-Ако Европа не се промени, фашизоидните партии ще завоюват нови територии. Нима не виждаме, че в Германия няма провинция без да има да има ключови партии с особени идеологии. Не съм любител да даваме оценка на другите, но трябва да гледаме на нещата обективно. Нима не виждаме, че двойните стандарти в Европа са ежедневие? Не виждаме ли, че убийството на журналиста Джамал Хашоги не предизвика никакво смущение в Европа? Всички си оставиха там посланиците, реагира само Германия, като спря доставките за оръжие за известно време.

Какво казваме – човешкият живот няма никаква стойност, стига американските интереси да са защитени. Ние не разбираме ли, че ставаме съучастници в убийството на невини хора? Какво означава да изнасяме революции в Иран, Ирак, Ливан, Сирия, Венецуела. Кои сме ние да казваме кой е президент на Венецуела. Този цинизъм води до създаването на фашизоидни организации!

Европа, за да възстанови статута си на за най-доброто място на живот, трябва да сложи край на тези двойни стандартни, иначе нищо добро не ни очаква.

-Има ли тема, която не търпи отлагане и трябва да се захване с нея веднага след изборите? Няколко пъти в кампанията споменахте, че ще искате забрана за разполагане на нови военни контингенти и ядрено оръжие на територията на страната.

-Това е български въпрос и трябва да бъде решен в България!  Писал съм на президента, на  министър-председателя и до всички институции ясно и категорично да кажем: в  България няма да се изграждат нови военни контингенти и няма да се разполага ядрено оръжие.

Друг е въпросът, че за нас от „Коалиция за България“, Европейската комисия и Европейският парламент трябва да заемат ключово място във възстановяването на диалога в намирането на мирното решение.

Това напрежение, което ние генерираме, докъде ще ни доведе? Аз продължавам да твърдя, че някой от българска страна е поел ангажимент за изграждането на военни контингенти тук. Морска бази „Атия“ ще е срещу България. Това ще съсипе туризма и ще изгони всички руски туристи.

-Доколко отношенията между Русия и Европейския съюз засягат съдбата на България, включително и енергийните проекти?

-Ние от „Коалиция за България“ казваме категорично, че санкциите срещу Русия са вредни за Европа. Някой има ли илюзията, че европейската архитектура за сигурност без Русия е възможна?

Относно енергийните ни проекти. В момента се съсипва въгледобивната ни промишленост и химията от абсолютно безумни европейски решения. Спасяването на енергийната справедливост минава през незабавното преустановяване на договорите на Иван Костов за „Марица 1“ и  „Марица 2“ – и плащаме безумни цени за електричество. Да, ние не можем да прекратим договора, защото ще плащаме огромни неустойки. Но това може да го стори Европейската комисия, все пак имаме там и 17 евродепутати, които обаче нищо не правят по въпроса.

Една от причините да се разделим с ГЕРБ е спирането на енергийните проекти и нежеланието за отмяна на санкциите срещу Русия. Борисов можеше да ги спре, защото той има право на вето. По същия начин стоят и нещата с доставките на газ. Вместо България да бъде точката на доставка за руски газ от Европа, ние ще го вземаме от Турция и ще плащаме такса транзит.

-Вие сте една от формациите, които винаги е отстоявала изграждането на АЕЦ „Белене“. Доколко зависи довършването й от Брюксел?  

-Това не зависи от Брюксел.  Това е тема, която касае нашият интерес и няма за какво да ги питаме, защо да ги питаме? Централата отговаря на всички екологични условия, като ще произвежда и най-евтиния ток. Факт е, че има огромен инвеститорския интерес от Китай, САЩ, Германия, Франция и Русия, което говори, че проектът е достатъчно привлекателен. 

Тази спекула, че Европа ни спира е вредна. Ако нарушаваме правилата – разбирам, но такъв въпрос не стои, а тези спекула е много грозна.

- „Коалиция за България“ поиска мораториум върху сделката за закупуване на нови изтребители. Какво трябва се промени в подхода към въоръжаването на армията ни и управлението на военно-промишления комплекс?

- Нашите пилоти казват за тези изтребители, че са най-скъпите прахосмукачки в света.  Защо никой не казва, че близо 30% от самолетите F16 са паднали без да участват в бойни действия? Защо в Румъния от 12 самолета F16 само четири са във въздуха, другите са на земята и чакат резервни части? Цялата работа е да налеем 2 млрд. във военно-промишления комплекс  на САЩ без да има ефект за нас. В същото време България има 30 изтребители, които могат да бъдат вдигнати .

Истината е, че ние съсипваме военно-промишления ни комплекс. Няма разумно обяснение за това, че във всяко от правителствата на Борисов в „Кинтекс“ влизат прокурори и следователи и то пред камери. Какво казваме пред нашите партньори? Че правителството не вярва на държавната си фирма? Като е така, Борисов да си арестува всички министри на икономиката, те са принципалът, ако има нещо нередно в държавното предприятие, то това зависи от тях.

Ударите върху военно-промишления ни комплекс не спират. Ние вкарахме ВМЗ- Сопот в забранителния списък. Защо сега изкараха 13 обекта от него? Започваме да разпродаваме най-голямото си предприятие, вместо да търсим пазари.

Отделно Народното събрание продължава грубо да не се изпълнява  „План 2004“, с който влязохме в НАТО. Според него трябваше да имаме 72 самолета, 18 вертолета, 16 бойни кораба и 560 танка и 45 000-на армия. Защо парламентът не види какво е дереджето на армията ни, а вместо това бяга от тази тема?

-ГЕРБ – БСП как виждате битката между двете формации дотук през тази кампания? Къде се намира „Коалиция за България“ в този дуел и имате ли усещането, че изкуствено се налага този двуполюсен модел?

-Този двуполюсен модел е най-лошият вариант за бъдещето на България. Това е най-извратеният модел за правене на политика, а българските граждани трябва да го видят. Повече от явно, е че ГЕРБ и БСП са едната страна на една монета, те дори не са две страни на една монета.

Нормално ли е депутатите на БСП да не ходят 4 месеца на работа? Първият логичен въпрос е от какво живеят тези хора – от рушвети или кражби, а може би и от двете? С какво те са си платили парното, тока, с какво си гледат децата?

При положение, че България е парламентарна република, депутатите да не ходят на работа е цинизъм. Повече от очевидно е, че с  неходенето си на работата, те обслужват интересите на ГЕРБ. Ако БСП влезе в злата и каже стоп за сделката за F16, аз съм убеден, че тя ще бъде спряна, нали изтъкват, че са против нея?

-Опитахте ли се да намерите общ език с БСП за съвместно явяване на изборите? 

-Аз съм изпратил в края на януари писмо до г-жа Корнелия Нинова с предложение на тези избори да се обедним и да пометем ГЕРБ, защото това управление е вредно за България. Защо ръководството на БСП и Нинова се стремят да осигурят този комфорт на ГЕРБ, аз не разбирам. Ние не сме имали претенции под никаква форма за места в листата на една обединена левица – казвам го много категорично. Какви са мотивите на г-жа Нинова? Този въпрос не е към мен.

Според мен тя гарантирана на късния Борисов парламентарен комфорт, който не е имал и ранният Живков. Това е единственото правителство в Европа, което не подлежи на парламентарен контрол и не се отчита на никой .

-Какво искате да кажете на хората няколко дни преди 26 май?

-Хора, гласувайте! Най-силното оръжие на демокрацията е бюлетината и гласуването. Искам да се обърна към бизнеса -  момчета, бизнесът с фланелки не е добър избор, той ви прави зависим и ще ви докара в следващите години такава зависимост, от която вие се страхувате. Дайте да бъдем достойни и почтени българи!

Купуването и продаването на гласове престъпление! 

Спонсорирана публикация.