Кандидатурата на проф. Николай Габровски и проектокабинетът му не получиха подкрепа в Народното събрание. Депутатите гласува с 113 „за”,  125 „против” и 0 „въздържал се”.

Прегласуването потвърди резултата.

В парламентарната зала днес се регистрираха 238 депутати. По време на дебатите преди гласуването от ПП, ДБ, БСП и „Възраждане” обявиха, че няма да подкрепят първия мандат, а от ДПС, че ще гласуват „за”, но с компромис. Стефан Янев каза, че от „Български възход” ще подкрепят единствено персоналната кандидатура на проф. Габровски за премиер, но не и предложения състав за министерски съвет.

Преди гласуването номинираният за премиер проф. Габровски заяви, че предложеният от него състав на правителство е от хора, които са експерти в областите, които им се възлагат и нямат ярка политическа принадлежност. Той заяви още, че е поел отговорността, за да бъде прекратена спиралата от последователни предсрочни избори, да бъде възстановено доверието към институциите, както и диалогът между партиите.

Предстои президентът Румен Радев да връчи мандата на втората по големина парламентарна група „Продължаваме промяната”.

Габровски: България не е просто на кръстопът, а пред пропастХората, които предлагам, са готови да работят от първия ден, каза още той