„Преди 5 години Борисов се скри под полата на госпожа Цачева, а сега се крие под тогата на ректора”, този лаконичен и изключително агресивен коментар направи президента Румен Радев, опитвайки се да демонстрира своето превъзходство.

Румен Радев: Борисов се скри под тогата на ректораПрезидентът бе изключително лаконичен по повод кандидатурата на проф. Герджиков

Няма съмнение, че Радев е големият фаворит на президентските избори, а една кандидатура на Борисов, също няма да обърне резултата, дори напротив – би му гарантирала още по-голяма победа.

Дали обаче преди 5 години Борисов наистина се скри под полата на Цачева, или всъщност тя поднесе на тепсия победата на Румен Радев?

Политическата ситуация през 2016 година бе доста по-различна, а тогава Радев бе въведен в обществения живот на страната от Корнелия Нинова.  Двете основни политически формации в страната ГЕРБ и БСП бяха в двата ъгъла.  Формацията на Борисов – набираше инерция и печелеше вот след вот  и заради експеримента „Орешарски”, а БСП търсеше начин да се измъкне от бездната заради същото това управление.

Кандидатурата на Радев бе надеждата, че това ще се случи, но БСП гледаха и дълго към ГЕРБ кой ще издигнат за кандидат.  До последно Борисов не представяше името им за държавен глава, но няколко пъти повтори, че той няма да е кандидатът, нито вицепремиерът Томислав Дончев.

„Ако се кандидатирам за президент, това означава да избягам от отговорност. Дончев също е важен за държавата”, каза Борисов. Едва ли има друг случай в света, при който главата на изпълнителната власт да се откаже от този пост, за да стане президент, чийто функции в „спокойни политически времена” не са особено големи.

Докато обаче ГЕРБ се наслаждаваха на върха с рейтингите си в средата на кабинета на „Борисов 2”, те направиха една от най-големите си грешки – издигнаха Цецка Цачева за президент. Председателката на Народното събрание бе всичко това, което не трябваше да бъде един президент. Срещу нея пък стоеше генерал, летец от ВВС.  

ГЕРБ тотално подцениха факта, че това са едни от мажоритарните избори, в които наистина по-голямата част от хората гласуват за личности.

Логичното се случи – дори собствените избиратели на ГЕРБ не подкрепиха Цачева. След изборите пък Корнелия Нинова каза, че 240 000 симпатизанти на управляващата партия са подкрепили Радев, разбира се, и гласовете на ДПС.

Да, арогантността на ГЕРБ даде победата на Радев, но истината е, че полата на Цачева всъщност скри самия него от истинска битка и то с  потенциален кандидат, който бе твърде вероятно да го победи. Сега срещу себе си Радев има опонент с впечатляваща биография и артикулация, която малко хора у нас притежават. Явно това дразни президента, който искаше отново да се изправи срещу партиен кандидат и всичко да бъде решено още в началото. Този път на държавния глава ще му трябва повече за победата, при това, когато се изправи на четири очи в дебат срещу проф. Герджиков.