Градска конференция на БСП ще нареди листата на партията за предстоящия вот на 11 юли. Утре социалистите се събират в Международен панаир – Пловдив, за да гласуват лицата, които искат да ги представляват в 46-ото Народно събрание.

Отново най-много номинации имат младите активисти на партията  под тепетата – бившият депутат Теодора Халачева, хирургът д-р Любомир Паунов, юристите Недялка Петрова  и Веселин Димитров, Никола Ванков, Димитър Михайлов, сред тях е и сегашният служебен министър на земеделието Христо Бозуков.

Конференцията на социалистите ще бъде с една точка в дневния ред, а именно реденето на листата за народни представители. По Устав те трябва да наредят  листата от второто място, без местата за коалиционни партньори и гражданската квота.

Вчера Националният съвет на социалистите утвърди проф. Иво Христов, като водач на листата, а четвъртото, 10-тото и 16-ото място са за коалиционните партньори. Това означава, че на хартия градската организация трябва да нареди второто и третото място, които също на хартия са избираеми.

На конференцията преди изборите на 4 април в Пловдив бяха наредили кандидат-депутатите от трето място. Първоначалният вариант на червената листа бе с водач Корнелия Нинова, на второ място проф. Иво Христов, последван от Теодора Халачева, а зад нея младия хирург д-р Любомир Паунов, юристи, лекари и икономисти.  

Под претекст, че на конференцията на БСП е имало нарушения Нинова подмени абсолютно цялата листа, като изхвърли всички избрани от най-висшия орган на пловдивските социалисти. По-късно контролната комисия на БСП излезе с решение, че не е имало нито едно нарушение по време на конференцията, но това се случи след вота на 4 април.

Местните социалисти отново не изключват подобен вариант да се случи и сега. Въпреки призивите на Нинова за обединение, градската организация на червените, няма да се изненадат, ако Националния съвет отново пренареди цялата листа.  След последните избори БСП – Пловдив изпрати кърваво писмо на Нинова, с което още веднъж затвърди, че сваля политическото си доверие от нея , като поискаха и оставката й.

На последния Национален съвет в Изпълнителното бюро на БСП бе вкаран и Георги Йорданов, баща на скандалната Десислава Йорданова. Самият той бе изкаран от предишната листа от местните социалисти заради уронване престижа на партията.  Твърде е вероятно Нинова пак да използва процедурни хватки, за да сложи своя фаворит от Пловдив на челно място, както и другия неин човек под тепетата – Иван Петков – Бебето.