Пет сигнала са постъпили в РИК - Пловдив от началото на деня. Жители на града сигнализират за няколко нарушения на изборния процес, показа проверка на TrafficNews.bg.

Семейство пловдивчани са сигнализирали в Първо РУ, че в една от секциите, намираща се в район „Южен”, представител на комисия помага на възрастните хора да гласуват с машина. За целта той маркирал избора им на екрана на машинката. Очевидец станала местна жителка, която веднага сезирала органите на реда.

При извършената проверка било установено, че няма как членовете на СИК да имат зрителен контакт с машинката, доколкото в конкретното помещение тя е разположена странично спрямо входа.

„Действително лице от СИК, определено с нарочно решение на комисията, се е намирало зад машината и е давало напътствия на избирателите за механизма на гласуване, без да е налице какъвто и да е зрителен контакт с екрана ѝ”, пише в решението на РИК.

По-късно в комисията постъпил сигнал от представител на една от партиите, в който се твърдяло, че членове на СИК са предоставили изборни книжа на гражданин, който е отказал да се идентифицира. На мястото бил пристигнал служител на МВР, за да установи самоличността на лицето. Жалбата обаче е оставена без уважение, тъй като информация за случая не била постъпила от страна на полицията. Още повече, не било описано какви изборни книжа са били предоставени и на кого.  

Платени реклами във „Фейсбук” пък са притеснили представител на друга партия. Той сигнализирал, че в социалната мрежа се върти платена реклама на един от кандидатите за депутати. Проверката установила, че такава в действителност била налична, но разпространението на снимки и видеа в социалните мрежи не подлежат на санкциониране, тъй като не са в обхвата на Изборния кодекс.

Гласоподавателка, която е упражнила правото си на вот в секция в район „Северен”, е подала сигнал в полицията, в който твърди, че членовете на комисията са видели попълнената ѝ бюлетина. Това се случило, след като тя се разтворила при премахване на контролния отрязък. От ръководството на комисията обяснили, че въпросната бюлетина не била сгъната във вида, в който е била предадена на жената, а разтварянето е станало неволно. Не било налице умишлено нарушаване на разпоредбите.

Един от наблюдателите пък подал шест последователни жалби за нарушения в отделни секции. Той сигнализирал за липсващи председатели на един от СИК-овете в "Източен", липса на тонер за принтер и неработещи машини. Част от сигналите му били за това, че секретар в една от секциите снимал с мобилен телефон, хората, които гласували, както и че в едно от училищата са свършили маските, което пък довело до отказ на част от хората да посетят урните. 

След като проверили щателно всеки един сигнал, от комисията оставили всички жалби без уважение. Освен това, от РИК предупредили пловдивчанина, че "системното подаване на неоснователни жалби представлява злоупотреба с право, което се явява упражняване на право в противоречие на неговото предназначение" и се заканили да преустановят разглеждането на сигналите му. 

Няколко сигнала са постъпили и от Пловдивска област. Избирател се е оплакал на електронната поща на 17 РИК, че достъпът до машините в първомайска секция е възпрепятстван. По думите му, хартиените отрязъци от бюлетините били неправилно откъсвани, което създавало опасност за неправилно отчитане на вота. Освен това, членовете на комисията не носели баджове.

Според писмените обяснения на членовете на СИК се касаело за техническа неизправност с устройството, намиращо се в секцията. Поради това гласуването с нея било преустановено малко след 9:30 часа тази сутрин, като незабавно бил потърсен представител на доставчика, който да отстрани проблема. Докато това стане, се гласувало само с хартиени бюлетини. От комисията отрекли подадената информация, че не се откъсват правилно контролните отрязъци, както и че нямат поставени баджове.

Упълномощен представител на една от коалициите пък не бил подуснат в изборното помещение от членовете на една от комисиите в Раковски. Мотимите били, че трябвало да донесе "пълномощно лично от Бойко Борисов", тъй като комисията не признава пълномощното, подписано от Георги Мараджиев“. От РИК потърсили по телефона председателя на секцията и му обяснили, че следва да допуска всички представители на партии и коалиции, като не е задължително пълномощното да бъде подписано лично от председателя, а от всяко лице, упълномощено да подписва такива документи. 

След извършените проверки, всички останали сигнали, подадени до РИК, са оставени без уважение.