„Пловдивският кмет се опълчи на премиера Борисов”, бяха заглавията в редица национални медии. Въпреки че те не следят толкова изкъсо политическата обстановка под тепетата, определено хванаха, че „нещо странно се случва в Пловдив”.

Истината, че кметът Иван Тотев не пристъпи разпореждането на Бойко Борисов. Всеки един от 18-те общинари на ГЕРБ гласуваха, така както искаше премиерът в оставка и те си останаха негови съветници… засега.

Изказванията на градоначалника обаче бяха доста по-различни и определено  изненадаха мнозина. За първи път, от както Иван Тотев е кмет той си позволява остри думи към министър от кабинет „Борисов”.  За първи път Тотев си позволява и остри думи срещу софийските номенклатурчици,  заявявайки че Пловдив не е феодално владеене.

Още по-странното, поне за мен, бе че и двата официоза на пловдивската власт излязоха с критични материали за Бойко Борисов, защитавайки принципната и честна постъпка на градоначалника. Те започнаха и да припомнят всички гафове на лидера на ГЕРБ през годините, свързани с Пловдив.  Не трябва да си пророк, за да знаеш, че „нещо се случва” и развитие по казуса тепърва ще има.

Сълзите на кмета бяха другата „топ новина”от вчера.  Градоначалникът, който не е от най-емоционалните политици, този път не се сдържа. Истината е обаче, че тези сълзи можеха да бъдат парирани много преди това. Истината е, че бурята в залата на Общинския съвет вчера бе заради ветровете, които пося пловдивската управа преди малко повече от година.   

Проблемът в пловдивския Онкодиспансер започна след смяната на предишния управител на лечебно заведение д-р Калин Калинов. Тогава същите тези лекари отново бяха в залата, за да бранят своя управител. Макар че кметът от седмица повтаря, че  в Онкодиспансера не може да има политика, политическо решение бе замяната на д-р Калинов с д-р Вальов преди година.  Ако кметът е виждал д-р Вальов три пъти, то близките му връзки с д-р Калинов бяха повече от явни, докато двамата не се скараха, а резултатът бе неговата смяна.

Все още си спомням ясно как кметът се обърна към същите тези лекари, когато бяха от различните страни на барикадата:

„Вие сте много добри лекари, но сте много неопитни в политиката, дори бих казал, че сте политически бебета. Не се оставяйте да бъдете манипулирани”, каза Тотев  през юни 2015. Тогава страховете на лекарите бяха от… здравната реформа на Москов! Да, тогава бе пусната мълвата, че министърът на здравеопазването иска  да слива болници и КОЦ – Пловдив е пред угрозата да затвори врати.  Дежа вю?

И да, и не. Сесията вчера бе изключително емоционална, лекари и пациенти разказаха разтърсващи истории, които нямаше как да не въздействат на всички присъстващи в залата.  Страхът тежкоболните хора да останат без лечение се четеше в очите им. Кой обаче пося този страх?  Кметът няколко пъти на микрофон каза за чудовищния натиск, на който е подложен от София, няколко пъти спомена разговорите му с д-р Москов и как е щял да реже пътеките на КОЦ – Пловдив.

Защо обаче никой не каза дума за съсипаните човешки животи заради грешни диагнози, ако има такива? Защо никой не каза какво се иска всъщност от ръководството на Общината -   да осигури спокойствие при разследването и външния одит на лечебното заведение.  Акцентът бе тотално сменен и всички в залата бранеха КОЦ – Пловдив, а не директорът, който просто се превърна в символ на борбата на лекарите.

Защо никой не обясни, че съвсем нормална процедура е по време на одит и прокурорска проверка да бъде отстранено ръководството, за да не пречи на разследването?

Решението можеше да е много просто : д-р Вальов се отстранява временно от длъжност, прави се необходимата проверка и след като се открие, че няма нарушения на медицинските стандарти и всичко е наред в КОЦ,  общинските съветници го връщат на работа. Вместо това се внасяха точки в дневния ред, махаха се,  зам.-кмета по спорт взимаше становище по казуса, зам.-кмет по сигурността внасяше предложението…Игнорираше се всеки и всичко около Онкото в продължение на месец.

 Резултат от това - бившият директор д-р Вальов си отиде от поста и по всичко личи, че няма да се върне на него, каквото и да се докаже от Медицинския одит и разследването на прокуратурата.  Ортопедът просто падна жертва на политическите игри и инатът на администрацията.

„Чак днес разбрах колко е трудно да си кмет на Пловдив”, заяви градоначалникът през сълзи.

Те, вероятно са били искрени, но за какво точно , аз поне не са наемам да гадая. Сълзите на хората в залата обаче бяха от посетите страхове, а дали това са го сторили икономически интереси или политически игри, смятам че съвсем скоро ще се разбере. Или както е казал Шопенхауер -  „Всяка истина преминава през три фази. Отначало е осмивана. След това е яростно отричана. Накрая бива възприемана като очевидна”.

Благовест Андонов, TrafficNews.bg