Ново начало за ГЕРБ. Това е основното послание, което се излъчва,  преди съдбоносния конгрес  на партията днес. Очаква се лидерът Бойко Борисов да покаже пътя, по който структурите трябва да се реформират.

Хиляди делегати на ГЕРБ ще чуят от него какво трябва да направят, ако искат да останат в партията и да имат неговото доверие.  Сред основните акценти,  които премиерът се очаква да обяви са  прочистване на структури, които не работят, засилване ролята на Изпълнителната комисия, отказ от идеята за втори човек в партията и издигане на нови лица в местните структури.

Формално днес ГЕРБ ще се раздели и Цветан Цветанов, а неговият пост ще бъде заличен от партийната структура. Не е изключено всички хора, водещи се близо до Цветанов да бъде отстранени от водещи постове.  Конгресът, който за последно се събра през 2017 година, трябва да избере и наследник на Румяна Бъчварова в Изпълнителната комисия.

Любопитно ще бъде и кой ще оглави предизборния щаб на партията. Въпреки че най-спряганото име бе на Томислав Дончев, той се дистанцира от него и каза, че ангажиментите в Министерския съвет, не му позволяват да съвместява двата поста.

Друга голяма промяна , която се очаква, е да се прекрати практиката кметове и областни управители да са и партийни шефове.

Макар днес да не е предвидено да бъдат разкрити имената на кандидат-кметовете на областните градове, някои не изключват лидера на ГЕРБ да даде картбланш на мнозина. В това число влизат – Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, които са и заместници на Борисов в структурата на ГЕРБ. Почти сигурно за нов мандат ще бъдат одобрени кметовете на  Стара Загора, Благоевград, Шумен, Търговище, Бургас и Варна.

Безспорно най-голямата мистика е в Пловдив. От една страна стои кметът Иван Тотев, а от другата Здравко Димитров. За никого не бе тайна, че кметът бе близък до Цветанов, а Зико е сред фаворитите на Борисов.Мачът под тепетата обаче не е свирен и тепърва Изпълнителната комисия и Бойко Борисов ще решават кой да бъде техният кандидат.

Очаквайте подробности!