Кметът Иван Тотев ще се включи в Общество Nota Bene и ще вземе първата членска карта, която ще осигури стипендия на един пловдивски ученик в следващата година. Днес в залата на Общинския съвет бе представена амбициозната и благородна инициативата на трите млади дами от известни пловдивски фамилии, които  искат да осигурят стипендии на 100 ученици от пловдивски училища. 

Зад Елизабет Джамбазова, Николет Матакова и Надежда Колева застанаха кметът Иван Тотев, общинският съветник Георги Колев и председателят на БЧК за пловдивска област Таня Георгиева.

„Живеем в общество, в което зрелостниците ни знаят повече имена на ъндърграунд личности, отколкото на национални герои. Ние трябва да покажем на децата, че да учиш и да си образован, е важно не само за тях, но и цялото общество”, заяви Жоро Колев. Той обясни и на своите колеги в местния парламент и механизмите, по които ще работи Общество Nota Bene.

През първата година 100 деца от пловдивски училища от 8 до 12 клас  ще получават месечна стипендия в размер на 100 лева в рамките на учебната година. Когато всеки един политик, общественик, бизнесмен или гражданин на Пловдив си купи членска карта в размер на 1000 лева, той ще знае, че в следващата година той издържа едно талантливо дете.

Директорът на БЧК - област Пловдив, Таня Георгиева също е в Управителния съвет на Nota Bene. Тя ще работи със стипендиантите, които ще станат и доброволци към Българския червен кръст. Георгиева представи и проекта в залата на ОбС – Пловдив.  

Градоначалникът Иван Тотев заяви, че е възхитен от инициативата, която много му напомня на един друг период в пловдивската история. В началото на миналия век богати родове под тепетата са издържали млади учители, докато се обучавали, като са финансирали и различни културни и просветни дейности. Тотев ще даде и първата стипендия на пловдивски ученик  през новата учебна година.  

Кои са инициаторите на проекта, може да видите ТУК

За благородната кауза говорят Таня Георгиева - директор на БЧК-Пловдив, адв. Георги Колев - общински съветник и Иван Тотев - кмет на Пловдив. Коментарите им вижте в следващото видео на TrafficNews.bg: 


 

 

Още новини ТУК

TrafficNews.bg